• Foto: Asger Ladefoged

    Manden i den skumle rumdragt hedder Benjamin. Han arbejder på Chr. Hansens fryselager i Avedøre, hvor han holder styr på de mange forskellige bakteriekulturer, som virksomheden fremstiller til blandt andet ost og yoghurt. Evnen til at fremstille bakteriekulturer i billigt og i stor skala og derefter få dem hurtigt og effektivt ud til kunden er hemmeligheden bag Chr. Hansen succes og har gjort selskabets aktie til Danmarks pt. dyreste.

    1 / 8

  • Foto: Asger Ladefoged

    Chr. Hansen er verdens største producent af bakteriekulturer og enzymer til mejeriproduktion og andre fødevarer. En stor del af produktionen af selskabets bakteriekulturer finder sted på Avedøre. Uden for ser det en smule øde og forladt ud. Men inden for findes verdens største og mest avancerede fremstilling af bakterier til fødevarer sted.

    2 / 8

  • Foto: Asger Ladefoged

    At producere bakterier, kulturer og enzymer er en rigtig god forretning for Chr. Hansen. I det seneste årsregnskab for 2014/15 voksede omsætningen organisk med ti pct. og nåede 6,4 mia. kr., mens overskuddet før skat nåede 1,25 mia. kr. Halvdelen af overskuddet bliver udbetalt i udbytte til aktionærerne. Overskuddet ventes at blive endnu større næste år. Chr. Hansen har nemlig udvidet bakterieproduktionen i Avedøre med verdens største fermenteringstank på 100 tons. Derfor kan selskabet producere mere på det samme produktionsanlæg og dermed øge indtjeningen. I forvejen har Chr. Hansen to tanke på 40 tons i Avedøre. Her kigger vi ind til én af dem.

    3 / 8

  • Foto: Asger Ladefoged

    Når bakterierne er fremstillet skal de opbevares på dybfrost. Og det er ikke dybfrost som i fryseren derhjemme. Temperaturen i fryselageret må ikke overstige -55 grader, hvis bakteriekulturerne, som først og fremmest bruges i mejeriprodukter som oste og yoghurt, men også finder vej til pølser og rødvin, skal overleve. -55 grader er så koldt, at man kun kan opholde sig et par minutter inde i lageret uden beskyttelsesdragt, og man skal helst lade være med at tale. Ellers fryser stemmebåndet meget hurtigt.

    4 / 8

  • Foto: Asger Ladefoged

    Det findes ingen arbejdsmiljøregler for, hvor lang tid en medarbejdere må arbejde i et fryselager. Det er nemlig meget forskelligt fra person til person. Benjamin hører til det hårdføre. Han kan holde varmen i fire timer, inden han har brug for en pause. Andre har brug for hyppigere pauser. Og så er der også en del, som slet ikke bryder sig om at arbejde i lageret, og stopper igen kort tid efter at de er blevet ansat.

    5 / 8

  • Foto: Asger Ladefoged

    Al arbejde inde på fryselageret foregår manuelt. Maskiner og lagerrobotter kan ikke fungerer ved så kolde temperaturer.

    6 / 8

  • Foto: Asger Ladefoged

    Når en kunde bestiller nogle bestemte bakteriekulturer hos Chr. Hansen, bliver de hentet på fryselageret og herefter bliver de blandet, og pakket med tøris, på et avanceret pakkeanlæg, som til gengæld er så automatiseret som muligt.

    7 / 8

  • Foto: Asger Ladefoged

    Nogle kulturer består af en blanding af flere kulturer tilpasset kundens behov. Når kulturerne er pakket skal de af sted til kunden i en fart. De kan nemlig kun overleve i omkring 48 timer uden for fryselageret.

    8 / 8

Luk