Cepos kritiserer otte EU-landes krav om mælkestøtte

Den liberale tænketank Cepos er bestemt ikke begejstret for otte europæiske landbrugsministres forslag om større støtte til de trængte, europæiske mælkeproducenter.

Foto: Scanpix. Landbrugskommissær Mariann Fischer Boel og utilfredse mælkebønder (og en ko) i Bruxelles tidligere på året
Læs mere
Fold sammen
”Det er særdeles problematisk, at en række EU-lande lægger op til, at EU skal give mere statsstøtte til ineffektive mælkeproducenter. Det er spild af skatteydernes penge. Og vi er faktisk bedre tjent med, at de ineffektive mælkeproducenter går konkurs,” siger cheføkonom Mads Lundby Hansen fra Cepos.

De otte lande, der presser på for større støtte, tæller Frankrig, Tyskland, Østrig, Grækenland, Letland, Litauen, Slovakiet og Slovenien. I et brev til landbrugskommissæren foreslår landenes landbrugsministre, at man hæver den såkaldte interventionspris – altså den pris EU betaler, når unionen selv er nødt til at købe mælkeprodukter til lagring for at undgå, at mælkemarkedet kollapser fuldstændigt. En højere interventionspris vil ifølge de otte lande sikre bedre priser til mælkeproducenterne.

Samtidig ønsker de otte lande, at man øger EU’s eksportstøtte til smør, mælkepulver og ost.

Fischer Boel afventer
Mads Lundby Hansen ser hellere at de frie markedskræfter får lov at afgøre hvilke mælkeproducenter, der skal overleve.

”Hvis man ikke overlever, er det fordi, man ikke gør det godt nok. Det gør selvfølgelig ondt, men som samfund gavner vi mere af, at de producenter, der ikke er i stand til at overleve, lukker,” siger han og opfordrer Mariann Fischer Boel til at afvise de otte landes forslag.

Mariann Fischer Boel vil tage endeligt stilling til forslagene på et møde med EU’s 27 landbrugsministre den 7. september.