Mælkepriser under yderligere pres

Den voldsomme priskrig på konsummælk i Danmark intensiveres. Den store discountkæde Lidl har besluttet at sælge tre liter danskproduceret minimælk for 8 kr. i denne uge.

Foto: Colourbox
Hidtil har de laveste priser ligget på 3 til 3,50 kr. pr. liter. Det seneste udspil sender prisen helt ned i 2,66 kr. pr. liter. Det skriver dagbladet Børsen.

Priskrigen er ekstrem kostbar. Butikkerne sætter store millionbeløb til, og det samme gør landmændene. Typisk mere end 1 mio. kr. for en mælkeproducent, som leverer op mod 1 mio. kilo mælk om året til sit mejeri.

»Det er en fuldstændig vanvittig priskrig. Alle taber på den. Ingen overhovedet får dækket sine omkostninger,« siger adm. direktør Leif Friis Jørgensen fra det økologiske mejeri Naturmælk i Broderup lidt uden for Tinglev.

Han vil på ingen måde afskaffe de fri markedskræfter, men ser gerne, at der bliver indført regler om, at butikkerne højst en uge af gangen må sælge fødevarer til under indkøbspris eller med direkte tab.

Det er den norskejede Kiwi-kæde med 50 butikker i Jylland og på Fyn, der indledte priskrigen på mælk for et par måneder siden. Med 50 butikker koster det ikke mange »basseører« at sælge mælk med tab for kæden, der er ejet af Norges Gruppen, siger kilder i markedet. Langt værre er det for Dansk Supermarked og Coop Danmark, der begge har et fintmasket butiksnet spredt ud over landet.