Britisk storbank betaler for at undgå penibel retssag

Royal Bank of Scotland mistede sit gode navn og rygte under finanskrisen. Mandag har banken undgået retssag.

Arkivfoto. Royal Bank of Scotland mistede sit gode navn og rygte under finanskrisen. Mandag har banken undgået retssag. Fold sammen
Læs mere
Foto: NEIL HALL
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Da jorden brændte under Royal Bank of Scotland under finanskrisen kaldte banken på sine aktionærer til at hjælpe den ud af krisen. Det gjorde de, men blot måneder efter mistede de alt.

Det har fået en større gruppe aktionærer til at sagsøge banken. Mandag har gruppen dog ifølge Reuters takket ja til et tilbud om erstatning, der betyder, at de problematiske måneder og bankens handlinger ikke skal frem under en retssag.

Søgsmålet blev anlagt allerede i 2013, og banken har betalt hovedparten af sagsøgerne samlet 800 millioner pund, 6,8 milliarder kroner, i erstatning. En lille gruppe har dog holdt fast indtil mandag.

Retssagen var berammet til at starte i juni, men i sidste øjeblik valgte banken at fordoble den erstatning, der blev tilbudt. Det har fået de 9000 private til at takke ja til samlet 200 millioner pund, svarende til 1,7 milliarder kroner.

Den kommende retssag kunne hurtigt være blevet en pinlig affære for Royal Bank of Scotland.

Den ville have bragt fortidens synder frem i lyset med afhøringer af blandt andre den tidligere topmand Fred Goodwin, kendt som Fred the shred.

Med ham i spidsen købte Royal Bank of Scotland aggressivt op før krisen og var involveret i en stribe af de sager, der siden har kostet banker enorme erstatningsbeløb til regeringer verden over.

Da finanskrisen ramte måtte Royal Bank of Scotland i al hast rejse 12 milliarder pund, 102 milliarder kroner, fra sine aktionærer. Men blot måneder efter faldt banken alligevel fra hinanden.

Det betød, at den britiske stat måtte overtage den, hvilket efterlod aktionærerne blanket af.

Efterfølgende har en stor gruppe aktionærer så altså sagsøgt banken for ikke at have oplyst om sine problemer, da den rejste de 102 milliarder kroner.

Ifølge Bloomberg har aktionærerne valgt at indgå forlig, da omkostningerne ved sagen fortsatte med at stige. Samtidig er 15 procent af gruppen, hvor mange er pensionister der mistede deres pension, afgået ved døden siden søgsmålet startede.