Bornholmer-borgmester er glad for slagteriarbejderes »ja«

Medarbejderne fra Danish Crown-slagteriet i Rønne har gjort det rigtige ved at stemme for en redningsplan Det mener øens borgmester.

Svindebonde Peter Kofoed Brandt (tv), produktionsdirektør Søren Eriksen og Bornholms borgmester Winnie Grossbøl foran Danish Crowns slagteri på Bornholm Fold sammen
Læs mere
Foto: Morten Brandborg
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De 186 bornholmske slagterimedarbejderes »ja« til en redningsplan er afgørende for Bornholm. Det understreger øens borgmester, Winni Grossbøll (S), der har hjulpet til med at finde løsningen for øen.

»Jeg er selvfølgelig rigtig, rigtig glad for, at medarbejderne har stemt ja. Det er helt afgørende for øen, så jeg er glad for, at det nu endelig faldt på plads i dag (torsdag, red.),« siger hun.

De ansatte på det tidligere lukningstruede Danish Crown-slagteri mister alligevel ikke deres arbejdsplads, men de skal til gengæld være med til at sikre virksomheden besparelser på i alt 25 millioner kroner over fem år.

Derudover bliver 3,5 procent af medarbejdernes løn sat ind i et investeringsselskab, der blandt andet skal stå for driften af slagteriet på klippeøen. Det er første gang, at en virksomhed har fået lov til at bruge en såkaldt fritvalgskonto til at investere i selskabet.

27. maj var det ellers blevet meldt ud, at ledelsen i Danish Crown ikke kunne nå til enighed med de ansatte, der nægtede at gå otte procent ned i løn. Efter omkring en uge med stilstand og truslen om en lukning, skred erhvervs- og vækstminister Henrik Sass Larsen (S) ind i sagen. Han kunne i sidste uge præsentere den nu vedtagne redningsplan sammen med Fødevareforbundet NNF og Dansk Industri, der forhandlede på vegne af de to parter. Tilbage var kun de ansattes accept, som altså blev givet torsdag, da 186 ud af 200 stemte for.

»Det var en god aftale, der blev landet i sidste uge. Den var jo betinget af, at medarbejderne så også syntes, det var en god aftale,« siger Winni Grossbøll, der ser frem til at få gang i maskineriet igen.

»Jeg håber, vi kan komme i gang med at arbejde og få de her elementer af aftalen til at virke. Det betyder også, at vi har et slagteri, der er sikret på øen i fem år. Og der ligger jo også en opgave for os i kommunen for at prøve og gå i gang med og kigge på, hvordan vi sikrer, at fødevareproduktionen på øen er bæredygtig. Og finde ud af, hvordan vi kan blive ved med at producere fødevarer på Bornholm de næste mange, mange år, så de arbejdspladser, der er på øen, kan blive her,« uddyber hun.

Og borgmesterens rolle i konflikten møder ros fra de ansattes tillidsmand på slagteriet, Thomas Hansen.

»Vi har haft et kanon samarbejde med Bornholms Regionskommune og specielt Winni Grossbøll,« lød det fra den stolte medarbejderrepræsentant under et pressemøde torsdag.