Billig benzin sender prisen på bilforsikringer i vejret

Prisen på bilforsikringer er steget med fire procent de seneste tre måneder. Det skyldes blandt andet, at benzinen er blevet billigere, og at danskerne derfor kører mere i bil.

Bilforsikringerne er steget i pris de seneste tre måneder. Københavnerne slipper billigst, mens de øvrige sjællændere rammes hårdest. Fold sammen
Læs mere
Foto: MICHAEL DALDER
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

På trods af at forsikringsselskaberne alle netop har kunnet præsentere store overskud efter et år, hvor der har været meget få skader, er prisen på bilforsikringer steget det seneste tre måneder.

Hvor det er i oktober 2014 gennemsnitligt kostede 6.633 kr. at købe en fuld forsikring på sin bil, koster det 6.898 kr. i januar i år svarende til en prisstigning på fire procent. Dermed udhuler prisstigningen den tendens med faldende priser i de første tre kvartaler i 2014, så faldet i priserne over et år blot lander på 0,9 procent.

Det viser det prisindex, som forsikringsportalen Comparo.dk laver i samarbejde med den internationale konsulentvirksomhed Towers Watson. Gennemsnitspriserne og udviklingen er baseret på et gennemsnit af de fem bedste pristilbud genereret af Comparo.dk, som tilbyder online prissammenligning i 30 forskellige forsikringsselskaber.

Dykker man ned i tallene, kan man se, at det særligt er bilister med et højt årligt kørselsforbrug, der er ramt af prisstigningerne det seneste kvartal. Kører man over 30.000 kilometer årligt, har prisstigningen ligget på 6,5 procent, mens bilister med et kørselsbehov under 15.000 kilometer årligt er steget med 3,2 procent. Kører man mellem 15.000 og 30.000 kilometer årligt, er præmien steget med 4,2 procent.

Ifølge Lewis Maddock, senior consultant hos Towers Watson i Norden, har forsikringsselskaberne tilpasset priserne til det nye år, og prisstigninger skyldes blandt andet, at brændstof er blevet billigere. Det betyder typisk, at bilisterne kører længere, og dermed har de i teorien en større risiko for skader, hvorfor den tilhørende pris bliver højere.

»Sæsonudsving i priserne er velkendte, og prisstigningerne, som vi har observeret i slutningen af 2014, falder sammen med det tidspunkt, hvor selskaberne reviderer og tilpasser deres præmiesætning, så de er klar til fornyelser fra årsskiftet,« siger Lewis Maddock og tilføjer:

»Det markante fald i benzinpriserne kan også være medvirkende til stigningerne, da billigere brændstof typisk medfører mere kørsel, som så øger risikoen for skader. Denne hypotese understøttes af, at bilister med høje kilometertal er særligt ramt af stigningerne.«

København slipper billigst

Udviklingen i priserne på bilforsikringerne i prisindexet fra Comparo.dk og Towers Watson, der tager højde for udsving i størrelse af biler og evt. ekstradækninger på forsikringen, viser desuden, at københavnerne slipper billigst i den seneste prisstigning.

Således må københavnerne i forhold til forrige kvartal betale 2,5 procent mere for forsikringen, hvilket er den laveste stigning på landsplan. Dette skal dog ses i forhold til forrige kvartal, hvor prisen i København faldt med hele 3,3 procent. I det seneste kvartal har det øvrige Sjælland måttet tage den største prisstigning på hele 4,6 procent.

Af prisindexet fremgår det desuden, at hvis man køber sin forsikring med samlerabat, er priserne steget med to procent i årets sidste kvartal fra gennemsnitligt 5.828 kroner i oktober 2014 til 5.944 i januar 2015.

Lars Lund-Nielsen, adm. direktør i Comparo.dk, undrer sig over, at forsikringsselskaberne ikke lader kunderne mærke, at der den seneste tid har været forholdsmæssigt få forsikringsskader.

»De store selskaber har netop været ude med årsregnskaber, der over hele linjen viser, at selskaberne tjener rigtigt mange penge og har markante overskud, som de altså ikke vælger at lade komme deres kunder til gode. Tværtimod.  Det virker besynderligt, at selskaberne på den baggrund føler sig berettiget til at skrue så voldsomt op for priserne,« siger han.

Han opfordrer derfor til, at forsikringskunderne selv er mere aktive i forsøget på at få billigere forsikringer.

»Det tyder på, at der stadig er brug for øget konkurrence, som desværre alene kan komme ved, at kunderne bliver mere kritiske og skifter til de selskaber, der kan tilbyde billigere priser. Og det er der rig mulighed for, hvis man bare bruger et par minutter på at sammenligne.  I Comparo.dk kan vi via sammenligning af priser fra 30 selskaber se, at der i gennemsnit kan spares små 3.000 kroner blot ved at vælge et andet selskab,« siger Lars Lund-Nielsen.