Bahne står skarpt efter overlevelseskamp

Forretningskæden Bahne har været igennem en transformation, som har bragt familie­virksomheden fra en smertefuld krisesituation til et koncept, der står skarpere end nogensinde. Virksomheden kan fejre 50 års jubilæum i fin form.

Ægteparret Helle og Jacob Bahne har som henholdsvis administrerende direktør og modeansvarlig i Bahne gennem en mål­rettet satsning på design formået at vende udvikling­en i den 50 år gamle familie­virksomhed, som også har broderen Troels Bahne i ledelsen. Foto: Emil Hougaard Fold sammen
Læs mere
Foto: Emil Hougaard
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Er det en isenkrambutik? Er det en modetøjsforretning?

Det har været vanskeligt at sætte Bahne i bås, men familien bag forretningskæden har transformeret konceptet til at stå skarpt som en designbutik med både brugskunst og modetøj.

Anden generation i den familieejede virksomhed har ført Bahne igennem finanskrisens rasen og en tid, hvor opkøb i branchen satte et hidtil uset pres på priserne – og dermed indtjeningen.

»Jeg synes, vi har været hårdt ramt. Uventet hårdt ramt. Det gjorde stort indtryk på os, og det skærpede vores mod og vilje til at flytte os ud af det blodrøde ocean, der opstod, for det var virkelig farligt at være dér,« siger Jacob Bahne, administrerende direktør og den ene af grundlæggerne Ellen og Jørgen Bahne Sørensens to sønner.

Den anden søn, Troels Bahne, er ansvarlig for Bahnes økonomi, mens Jacob Bahnes hustru, Helle Bahne, er ansvarlig for kædens modetøjsafdelinger.

Berlingske Business møder ægteparret Helle og Jacob Bahne i deres mondæne Hellerup-villa nord for København, hvor Helle Bahne ligesom sin mand ser tilbage på de hårde år som en tid, hvor der for alvor blev kæmpet for eksistensen.

»Sådan en krise kan give det nødvendige spark bagi. Man bliver tvunget til at tage nogle beslutninger, hvor man finder på noget andet. Man kan lære rigtig meget af en krise, og det har vi gjort,« siger Helle Bahne.

Familien Bahnes hjem er stilfuldt indrettet med designermøbler, farverige tæpper, stearinlys og en stor orkidé, som pryder bordet i samtalekøkkenet. Det fornægter sig ikke, at virksomhed og privatliv er smeltet sammen, både i form af det ydre og når Helle og Jacob Bahne taler om at føre den 50 år gamle virksomhed videre ad et rentablet spor.

Turen har taget nogle sving, og familievirksomheden tabte penge. Konkurrenterne Inspiration og Imerco fik kapital fra udefrakommende rigmænd, og forbrugerne havde hængt spenderbukserne i skabet. Men krisen har paradoksalt nok gjort Bahne til den butikskæde, som arvtagerne altid har ønsket sig. I dag står Bahnes profil måske mere klart end nogensinde.

»Krisen åbnede døren for det, vi egentlig gerne ville, nemlig at lave en mere skarp designprofil,« siger Jacob Bahne.

Stærkt samarbejde med designere

Udgangspunktet for en skarp designprofil var allerede grundlagt. Inden Hay for alvor var hot blandt de danske forbrugere, samarbejdede Bahne med den i dag populære design­virksomhed, ligesom produkter fra Normann Copenhagen og Anne Black var til salg i Bahne-forretningerne. Bahne kunne ikke være med i priskrigen, hvor en stegepande blev solgt til 199 kroner, og alt konstant var på tilbud. Men til gengæld havde kæden glæde af samarbejdet med de nye, danske designere, da forbrugerne kastede sig over deres produkter.

»I starten var der ingen, der ville købe dem, men vi lod dem stå, fordi vi syntes, det var pænt,« siger Jacob Bahne og smiler på den måde, man gør, når tingene flasker sig mod alle odds.

De billige stegepander og det traditionelle køkkenudstyr røg ud, og ind kom designervarer og mere modetøj.

»De seneste fem-seks år har vi haft nogle voldsomme ændringer i vores omsætning. Isenkramvarer er gået ned til fordel for designbrands og egne varer,« siger Jacob Bahne og uddyber:

»I den sammenhæng har vi nok smidt en omsætning i omegnen af 60-70 millioner kroner for at få plads til design.«

Fokus på værdibaseret ledelse

Transformationen af Bahne har ifølge Jacob Bahne blandt andet været mulig, fordi hans far, Jørgen Bahne, aldrig har blandet sig i udviklingen af virksomheden. Det var imidlertid også en betingelse, da Jacob Bahne i sin tid tog over efter sin far.

»Udgangspunktet har altid været, at hvis jeg skulle ind i det, skulle min far ud. Vi skulle ikke sidde ved siden af hinanden, så han skulle også være klar til at stoppe. Det ville være ragnarok, hvis vi skulle blive enige om alt muligt. Det ville ikke være godt,« siger Jacob Bahne, som i øvrigt har et fint forhold til sin far.

Jacob Bahne så sammen med sin bror og hustru fremad, da de overtog driften i Bahne, og det gør de også i dag.

Familievirksomheden har i dag 19 forretninger, og i regnskabsåret 2013/2014 omsatte Bahne for cirka 330 millioner kroner. I 2007/2008 lød bundlinjen på minus 339.000 kroner, mens der i dag står et positivt tal på knap otte millioner kroner.

Der er cirka 350 medarbejdere i virksomheden, og selv om det ikke er muligt for familien Bahne at kende hver og én, lægger de stor vægt på, at det stadig er den familievirksomhed, som blev grundlagt i Slagelse for 50 år siden.

»Det er en familievirksomhed, og det er det, vores personale lever og ånder for. Det er gennemsyret i vores virksomhed,« siger Helle Bahne, som bliver bakket op af sin mand:

»Vi har haft held med at køre værdibaseret ledelse ind på det rigtige tidspunkt. Det er ikke bare noget, der står skrevet, vi bruger det rigtig meget,« siger Jacob Bahne.

Bahne har for nylig åbnet nye butikker på Frederiksberg, i Odense og Holbæk. Lige nu har familien ingen planer om at åbne flere, men de tre nye butikker samt investering i onlinehandel skal bidrage til omsætningsvækst i det kommende år.

Derudover vil familien Bahnes fokus være på de eksisterende butikker.

»Vi kom igennem krisen ved at tilpasse os, men nu skal vi have opgraderet,« siger Jacob Bahne.