Illums nye ejer: Fra stille dreng til ekspansiv leder

Tos Chirathivat repræsenterer tredje generation i det familie­ejede, thailandske Central Group, som for nylig købte Illum-bygningen.

Med en række udenlandske opkøb har Tos Chirathivat bevist, at han kan skabe internationale resultater. Sigtekornet er blandt andet rettet mod Danmark. PR-foto Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Som lille lå det egentlig ikke til Tos Chirathivat at blive forretningsmand. Han var en stille dreng, der mest af alt drømte om at blive ingeniør, bildesigner eller doktor. Men en af hans storesøstre, der selv er læge, rådede i stedet sin lillebror til at læse økonomi for at følge i deres fars fodspor.

På den måde begyndte Tos, som Chiravathi-familiens yngste søn, sin færd mod at blive øverste chef for det thailandske konglomerat Central Group. I spidsen for den familieejede koncern har Tos Chiravathi ført sin slægt frem til en position som Thailands tredje­rigeste med, ifølge Forbes, en formue på 12,3 mia. dollar eller 81,2 mia. kr.

Vejen dertil er især blevet hjulpet af et stærkt internationalt engagement. Thailand er i høj grad mættet af storcentre, og efter et par lunkne, men lærerige afstikkere til Kina, gik det for alvor op for Tos, at han med Central Group skulle satse globalt. Konglomeratets mange kæder og indkøbscentre skyder nu op over store dele af Sydøstasien, særligt i Vietnam, Indonesien, Malaysia og måske snart Myanmar. Også Europa er i kikkerten, og for nylig opkøbte Central Group Illum-bygningen i København.

Allerede siden 2013 har Central Group dog stået for driften af det ikoniske, københavnske stor­magasin, som de thailandske ejere håber at føre til nye højder. Blandt andet med nye koncepter, en yderligere udvikling af madafdelingen og overvejelser om luksushotel i bygningens top.

Og at Central Groups evne til at videreudvikle nationale butiks­klenodier uden for Asien ikke bare er historier fra de varme lande, har koncernen allerede bevist, siden den i 2011 købte den italienske stormagasinkæde La Rinascente.

Tredje generation

Som frontfigur for Central Group repræsenterer Tos tredje generation af Chirathivat-familien i konglomeratets ledelse. Koncernen blev grundlagt i 1927 af hans farfar, Thiang Chirathivat, som indvandrede til Thailand fra Kina. Faderen, Samrit Chirathivat, åbnede Thailands første indkøbscenter i Bangkok i 1957 og gjorde virksomheden til en kolos i detail- og ejendomshandel. Men det er altså især under Tos Chirathivat, at famileforetagendet for alvor har taget fart.

Siden 2002, da Tos satte sig på tronen, er antallet af butikker i Central Group steget fra 168 til 687, mens salget er mere end firdoblet fra årlige 7,9 mia. kr. til 29,7 mia. kr. Han beskrives af familie og folk omkring sig som dedikeret, glad for nye ideer og med et godt øje for dristige tiltag.

Måske ligger forklaringen i, at Tos Chirathivat, som sine syv søskende, er mere eller mindre opfostret i storcentre og butikker verden over. Igennem sine 21 år i bestyrerstolen hev faderen, Samrit, ofte sine børn på internationale centerbesøg og satte dem til at arbejde i butikkerne, for at de kunne få forståelse for den side af forretningen.

De mange besøg som barn ser ikke ud til at have slået Tos ud som voksen. Han indrømmer nemlig, at mange dage under hans 30 dage lange bryllupsrejse blev brugt i indkøbscentre. Hans kone, Sookta, lader dog til at have tilgivet ham, og sammen ejer de ved siden af Central Group en række små hoteller, resorts og spaer, der udspringer af parrets passion for rejser og design.