Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Karen Nedergaard er tredje generation i spidsen for familiens tre hoteller på Vesterbro, og hun hentede en del af motivationen til at gå i gang med en MBA i et skrækscenarie:
»Man siger at første generation i en virksomhed gør det godt, anden generation lige klarer det, og tredje generation er en katastrofe.«
»Men ingen skulle kunne sige om mig, at jeg kørte hotellet i sænk,« siger hun.
Den 48-årige hoteldirektør er vokset op med hoteldrift og har deltaget i arbejdet med at servere morgenmad og gøre rent på værelserne, fra hun var ti år.
Men hun har også en international uddannelse inden for hotelbranchen, en BA i hotelmanagement og har arbejdet på en række anerkendte hoteller i udlandet. Blandt andet med salg og PR på et femstjernet hotel i Schweiz, før hun i 2002 vendte hjem og året efter blev administrerende direktør for Absalon Hotel Group på Vesterbro, som i dag har 35 ansatte og 325 værelser.
Ville selv lære nyt
»På et tidspunkt nåede jeg til en oplevelse af, at jeg havde brugt meget energi på at lære fra mig til ansatte og selv trængte til at blive udfordret og lære noget nyt. Samtidig ville jeg gerne have redskaberne til at arbejde mere strategisk og langsigtet, for det hele kom nemt til at handle om driften, og det resulterede i mange ad hoc løsninger.«
Derfor gik Karen Nedergaard i 2009 i gang med en Executive MBA på CBS, og det blev i høj grad en udfordring:
»Jeg havde ansvar for en stor virksomhed og børn på fire og ni år, men heldigvis arbejdede min mand hjemmefra. Jeg tror ikke, der var andre kvinder med mindre børn på holdet. Enten havde de ikke fået børn endnu, eller også var de store. Det er nok stadig sådan, at mænd har nemmere ved at lukke en dør derhjemme og sige, at nu læser far MBA.«
Ved at fravælge TV og skære ned på sociale aktiviteter lykkedes det hende at blive færdig på to år:
»Når jeg sætter mig noget for, gennemfører jeg det også. Og jeg kunne hurtigt se, at jeg kunne bruge det, jeg lærte, i min dagligdag med hotellerne.«
Omsat til virkelighed
Især fik hun udbytte af at grave sig ned i det strategiske. Sammen med en holdkammerat brugte hun et af hotellerne som case, og så snart hun var færdig med sin MBA, blev planen omsat til virkelighed.
»Vi gik i gang med at renovere og omdøbte et af hotellerne for at give det en mere markant profil. Det blev et boutique hotel med særlig vægt på god service og design. Det er lidt et nichehotel, fordi det var det, vores analyse i hovedopgaven havde vist, at der var behov for i København.«
I MBA-opgaven havde Karen Nedergaard og hendes makker også udviklet et koncept, som giver gæsterne mulighed for beholde værelset i 24 timer, uanset hvornår på døgnet, de ankommer. Et koncept, som gæsterne er meget glade for og flittigt gør brug af, fortæller hun.
Hun brugte også sin læring fra MBA-forløbet til forandringsledelse – personalet skulle forberedes på de forandringer, de stod overfor – både under ombygningen og på den lange bane med hotellets nye profil.
Det eneste, som ikke direkte lod sig overføre til virkeligheden, var opgavens forestilling om, at personalet kunne glide lige godt ind på alle tre hoteller.
»Det viste sig, at nogle fungerede bedre med at arbejde på det ene hotel end det andet, så den del blev reguleret. Men ellers fungerede vores ideer fra opgaven i praksis.«
Solstrålehistorie
Hoteldirektøren blev desuden under sit MBA-forløb inspireret til at bruge de sociale medier - og mange af dem - til at nå gæsterne til sit nichehotel og de øvrige hoteller. Effekten udeblev ikke.
»Med den forretningssucces, vi havde med at omlægge til Andersen Boutique Hotel, kunne vi efter tre år gå i banken og få finansieret endnu en ombygning. Det er en rigtig solstrålehistorie,« siger Karen Nedergaard.
I juni kunne hun genåbne endnu et restaureret hotel. Denne gang er det Absalon Hotel, der har fået en grundig overhaling til næsten 100 millioner kr.
Så foreløbig går det fint for tredje generation.