Bagmandspolitiet dropper sag mod Burgess

Bagmandspolitiet har opgivet at rede trådene ud i den spegede sag om krakket i Michael Burgess' flyselskaber, der efterlod et hul på 400 mio. kr. Men sagen mod revisionsfirmaet består.

Over tre års efterforskning er løbet ud i sandet. Statsadvokaten for særlig økonomisk kriminalitet – kendt som Bagmandspolitiet – har nemlig opgivet at rejse sigtelse for bedrageri og underslæb mod ledelsen i Michael Burgess flykoncern, der gik konkurs i maj 2004 og kostede kreditorerne godt 400 mio. kr. Det skriver Børsen onsdag.

”Der er gået brev til Michael Burgess, hvor man har opgivet påtalen mod ham for dels underslæb, dels bedrageri,” siger statsadvokatassessor Kjeld Johansen til Børsen.

Også broren, John Burgess, og flere andre direktører i selskaberne slipper for tiltale.

”Der var basis for at rejse sigtelser, men vi kan simpelthen ikke komme videre,” siger Kjeld Johansen.

Bevisets stilling
I oktober meddelte bagmandspolitiet ellers, at en egentlig sag var nært forestående. Men nu er vurderingen, at yderligere efterforskning ikke vil kunne føre til beviser, der kan føre til straf. Dermed går Burgess-ledelsen fri på det, der populært kaldes bevisets stilling.

Bagmandspolitiets efterforskning har været hæmmet af, at flere aktiviteter foregik i Kenya, og samarbejdet med de lokale myndigheder er langt fra gået glat. Samtidig er Michael Burgess forretningsforbindelser meget nære, og også det har voldt problemer:

”Jeg har indtryk af, at de parter, der har optrådt i her, de har kendt hinanden rigtig godt. De sætter sig ikke og skriver alting ned. Det giver også et kolossalt problem i sidste ende,” siger Kjeld Johansen ifølge Børsen.

Mærkværdige udlejninger

Bagmandspolitiet kom på sagen i 2004, da kuratoren på konkursboerne, Michael Ziegler fra Plesner Svane og Grønborg, opdagede en række mærkværdige forhold i regnskaberne.

Alvorligst var, at flåden på 40 fly, der blev lejet ud til nødhjælpsprojekter, var værdifastsat for højt som følge af en række handler internt i koncernen.

Regnskaberne blev revideret og godkendt af Ernst & Young, og konkursboernes rekordstore erstatningskrav på 275 mio. kr. mod revisionsfirmaet bliver fastholdt, selv om sigtelserne mod Burgess nu er droppet. Ernst & Young har bestridt kravet, og den sag ventes først afsluttet om tre til fire år.