Australsk premierminister i hård kritik af vindmøller

"Visuelt skrækkelige" og "larmende", sådan lyder kritikken af vindmøller fra Australiens premierminister, Tony Abbott.

Foto: LUKAS COCH
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Australiens premierminister, Tony Abbott, langer i et interview med Sydney-radiostationen 2GB kraftigt ud efter vindmøller, som han betegner som "visuelt skrækkelige" og "larmende", og havde det stået til ham, var de mål, som regeringen for nylig reducerede som led i et politisk kompromis med oppositionen, blevet sænket endnu mere.

- Hvad vi for nylig gjorde i Senatet var at reducere antallet af disse ting (møller, red), vi kommer til at få i fremtiden, sagde Tony Abbott, der understregede sin pointe ved at stave det engelske ord for at reducere.

- For at være ærlig ville jeg gerne have reduceret antallet en del mere, men vi fik den bedste aftale ud af Senatet, og hvis vi ikke havde nået en aftale, ville vi være endt med endnu flere af disse ting, tilføjede premierministeren til programværten, Alan Jones, der ifølge The Guardian også er stor modstander af vindmøller.

Han fortalte endvidere, at det under den "indrømmede uperfekte aftale med Senatet" handlede om at reducere vækstraten "i denne specifikke sektor så meget, som det nuværende Senat vil tillades os at gøre".

Den australske støtteordning er udtrykt gennem RET (Renewable Energy Target), og den blev ifølge Tony Abbott til sent i Howard-regeringen (ledet af John Howard mellem 1996-2007, red.), som Abbott i øvrigt var en del af.

- Med det vi ved i dag, så tror jeg ikke, vi ville have gjort tingene på den måde, men på det tidspunkt troede vi, at det var den rette vej frem, siger Tony Abbott nu.

Oppositionsleder Bill Shorten udtrykker beklagelse over Abbotts udtalelser, som, han mener, vil kunne skabe usikkerhed for investorer i industrien.

- Hvad vil vedvarende energiinvestorer i vindenergi nu tænke, når de ved, at Australien ledes at en fyr, som siger, at han ikke kan lide vindmøller, siger Shorten ifølge The Guardian.

I det kompromis, der efter langvarige forhandlinger kom på plads for nylig, blev der besluttet et mål om, at landet i 2020 skal have opsat vindmøller, solceller og andre grønne energikilder, der kan producere i alt 33.000 gigawatt-timer årligt. Det var en sænkning fra et oprindeligt mål på 41.000 gigawatt-timer årligt.

Investeringer i vindmøller og solceller dykkede sidste år 88 pct. i Australien, efter at den konservative regering nedsatte en kommission, som løbende skulle gennemgå landets grønne støtteordninger med en tættekam, og det var den gennemgang, der i sidste ende mundede ud i et politisk kompromis.

I den australske delstat Victoria er regeringen modsat Abbott anderledes tilhænger af vindenergi, og her ønsker man at få den regerings tilladelse til at have sine egne RET-programmer for at fremme udviklingen af vindenergi.

- Tony Abbott's kommentarer er endnu et eksempel på, hvorfor han bør blande sig udenom, ændre loven og lade Victoria have sit egent vedvarende energimål til support af vores arbejdspladser og industri, sagde industriminister i Victoria Lily D'Ambrosio torsdag ifølge The Australian.