Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Kina bliver torsdag det femte land, hvor den amerikanske iPhone- og iPad-producent Apple åbner for sin mobilbetalingstjeneste, Apple Pay.
Dermed tager Apple hul på sit næststørste marked efter hjemlandet USA. Kina er samtidig verdens største smartphonemarked, hvor 358 millioner - altså flere end USAs befolkning - ved udgangen af 2015 ifølge det kinesiske China Internet Network Information Center havde brugt mobilbetaling.
Med mobilbetaling vil man kunne bruge sin telefon i stedet for betalingskort og kontanter, når man handler i både fysiske butikker og netbutikker. I de fysiske butikker kan man blot føre telefonen hen til kortterminalen og trykke på en knap - så er der betalt.
Skepsis og modstand
Den kinesiske e-handelsgigant Alibaba er størst inden for mobilbetaling i Kina med sin Alipay, men også internetgiganten Tencent har med sin tjeneste, WeChat Payment, godt fat i kineserne.
Apple Pay blev lanceret sidste år, men Apple har ikke mærket den sædvanlige bølge af medgang. I mange lande vægrer banker sig ved at tage Apple Pay ind som et tilbud til kunderne. I Australien har de fire største banker f.eks. afvist Apple Pay, og også i Storbritannien stritter bankerne imod, fordi de er utilfredse med de gebyrer, som Apple tager sig, når folk bruger Apple Pay. Også i USA har der været udbredt skepsis over for Apples mobilbetalingsløsning.
Analytiker Bryan Ma fra analysehuset IDC anslår da også over for britiske BBC, at Apple får kamp til stregen i Kina, fordi både Alibabas og Tencents mobilbetaling kan bruges til mange flere ting, også til at overføre penge med, ligesom Danske Banks Mobile Pay og de andre danske bankers Swipp kan bruges til.
Kan ikke bruges overalt
Apples chef for Apple Pay, Jennifer Bailey, er dog optimistisk:
»Vi tror, at Kina kan blive vores største Apple Pay-marked,« siger hun til nyhedsbureauet Reuters.
Apple Pay virker kun på de nyeste iPhone-telefoner og kræver, at betalingsterminalerne i butikkerne skiftes ud, hvorimod den sydkoreanske mobilgigant Samsungs mobilbetalingstjeneste, Samsung Pay, kan bruges på enhver kortterminal, som den er. Samsung Pay er hidtil kun lanceret i Sydkorea og USA.
Ved premieren i Kina torsdag har Apple aftaler med 19 penge- og finansvirksomheder, heriblandt den største udlåner, Industrial and Commercial Bank of China (ICBC).