Apple lancerer mobilbetaling i Europa

Tirsdag får briterne som de første uden for USA mulighed for at betale med de nyeste iPhone-telefoner.

Apple Pay virker kun på de nyeste telefoner og kun, når udstederen af ens kreditkort har en aftale med Apple, og kortlæseren kan modtage signalet fra telefonen. Man holder telefonen op til kortlæseren og godkender så med sit fingeraftryk betalingen. Arkivfoto: Justin Sullivan, Getty Images/AFP/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: JUSTIN SULLIVAN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Storbritannien blev tirsdag det første land uden for USA, hvor den amerikanske iPhone- og iPad-producent Apple lancerer sin mobilbetalingstjeneste Apple Pay.

Dermed vil iPhone-ejere kunne bruge telefonen til, med et let dunk, at betale for de indkøbte varer, hvis de samlet koster mindre end 20 pund, i metroen, på kaffebarer, i supermarkeder m.m. Apple Pay virker dog kun med en af de nyeste iPhone-modeller, iPhone 6 eller 6 Plus, fordi det kræver en særlig NFC-betalingschip, som skal kunne kommunikere med betalingsterminalerne, så man ikke skal svinge kreditkortet. Også det nye Apple Watch-ur kan bruges, hvis butikkerne ellers er klar, og på nettet virker iPad Air 2 og iPad Mini 3.

Omkring 250.000 betalingssteder i Storbritannien skal være klar til at tage imod Apple Pay-betalinger.

Premieren var dog ikke uden problemer. Bl.a. måtte banken HSBC Holdings melde om tekniske problemer, så man først om 14 dage kan bruge Apple Pay.

Apple er langtfra den eneste, der tilbyder mobilbetaling. Omkring fem procent af briterne bruger allerede mobilbetaling ugentligt, f.eks. når de køber kaffe eller pizza og betaler gennem mobilapplikationer. Internetgiganten Google ventes senere i år at lancere sit mobilbetalingssystem, Android Pay. Den sydkoreanske mobilgigant Samsung, der er verdens største mobilproducent, vil også i år lancere sit Samsung Pay i Sydkorea, USA og Europa. Både Googles og Samsungs løsninger kan bruges på eksisterende betalingsterminaler og dermed nå bredere ud end Apple Pay.

Apple Pay blev lanceret i USA i oktober. Det fungerer som en digital tegnebog, hvor man lægger oplysningerne om sit kreditkort ind i Apples Passbook-applikation, så de ikke gemmes på telefonen. Derefter kan man bruge betalingssystemet i både fysiske butikker og til betaling på nettet.

I modsætning til andre betalingssystemer bliver kreditkortoplysningerne ikke givet videre til den butik, hvor man handler. Butikken får i stedet en engangsmeddelelse, som giver tilladelse til én gang at hæve det betalte beløb på kontoen. Man kan bruge sit fingeraftryk som godkendelsesmetode.

Apple Pay kræver, at ens bank eller kreditkortfirma har en aftale med Apple. Apple tager nemlig, ifølge den britiske finansavis Financial Times, 0,15 procent af hver betaling.

Ved køb på nettet bruges Apple Pay på samme måde, som hvis man betaler med PayPal. Også her kan fingeraftryk bruges som godkendelse, så man ikke skal indtaste kreditkortoplysninger, når man handler.

Grænsen på 20 pund vil stige til 30 pund i september, skriver den britiske avis The Guardian, og hvis betalingsterminalerne i butikkerne bliver opdateret, vil de senere kunne modtage også større betalinger.

Apple har ikke mulighed for at følge de enkelte betalinger. Af privatlivsbetingelserne fremgår det, at »Apple Pay indsamler ikke oplysninger om transaktioner, som kan henføres til brugeren. Betalingstransaktioner sker mellem dig, din handlende og din bank«. Har man f.eks. slået GPS-funktionen til i sin telefon eller tavle-PC, kan Apple dog følge med i, hvor man befinder sig, når man køber, og hvis man bruger Apple Pay til at købe med i en applikation, ved Apple, hvor meget man har betalt, hvornår det skete, og hvem man handlede hos. Apple kender dog ikke kundens identitet.

Apple har ikke offentliggjort planer om at udbrede Apple Pay til andre lande end USA og Storbritannien.