64 af de 100 store siger nej til Apple Pay

Apples mobilbetalingssystem er ikke noget, som USAs store detailhandelskæder kaster sig over. De fleste afviser at være med i 2016.

Apple Pay, som er Apples mobilbetalingssystem, virker kun på de nye iPhone 6-telefoner. Man lægger sine kreditkortoplysninger ind og kan så betale ved at føre telefonen hen over de særlige terminaler, som kan aflæse telefonens oplysninger. Arkivfoto: Bryan Thomas, Getty Images/AFP/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: Bryan Thomas
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Selv om Apple-topchef Tim Cook holder humøret oppe, er det kun en mindre del af de største amerikanske detailkæder, der har taget Apples mobilbetaling, Apple Pay, indenfor, og et stort flertal på næsten to tredjedele afviser kategorisk, at kunderne vil kunne betale med Apple Pay i år.

Det fremgår af et rundspørge, som nyhedsbureauet Reuters har foretaget blandt de 100 største detailhandelskæder i USA. Under en fjerdedel af dem tager i dag imod Apple Pay-betalinger, og kun fire selskaber har planer om at gå med til næste år.

Ikke nok oplysninger

Den væsentligste årsag til den manglende interesse er, at kunderne ikke har ytret ønske om at kunne betale på den måde med mobiltelefonen, ligesom der ikke er adgang til de oplysninger, som betalinger med Apple Pay genererer. Endelig er der omkostningen for butikkerne ved at bruge Apple Pay.

Når man almindeligvis betaler med kreditkort i en betalingsterminal i en butik, får butikken kundens navn og kortnummer og kan kombinere disse oplysninger med offentligt tilgængelige data som adresse, telefonnummer og e-mail for at kunne målrette salgskampagner.

Tim Cook sagde ellers i januar til investorerne, at »2015 bliver året for Apple Pay«, og for nylig sagde en Apple-talsmand til Reuters, at »vi har talt med alle de 100 største handlende i USA, og omkring halvdelen vil tage imod Apple Pay i år og mange flere følge efter til næste år«.

Mobilbetaling er endnu småt

Apple Pay virker kun på de allernyeste Apple-telefoner, iPhone 6 og iPhone 6 Plus, samt på de to nyeste iPad-modeller, Air 2 og Mini 3, som dog kun foretage tilkøb gennem andre applikationer. I butikkerne virker kun de nyeste telefoner.

Der mangler pålidelig statistik over mobilbetaling i USA, men analytikere anslår, at kun en meget lille del af detailhandelsomsætningen sker ved betaling over mobiltelefonen. Apples andel vokser dog, er der enighed om. I marts fortalte Apple, at Apple Pay kan bruges 700.000 steder i USA, heriblandt i købeautomater, vaskeautomater og parkometre.

De butikker, som tager imod Apple Pay, er dog glade for betalingsmuligheden.