App vil beskytte dig mod galopperende it-trussel

En ny applikation til smartphonen skal hjælpe de danske it-brugere med at undgå det eksploderende omfang af svindel, identitetstyveri og afpresning online.

Foto: PAWEL KOPCZYNSKI
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det skriver Politiken fredag.

Den digitale kriminalitet er de seneste år steget voldsomt i både omfang og snilde. Antallet af politisager om databedrageri er steget fra 647 tilfælde i 2011 til 22.339 i 2016. Også antallet af sager om afpresning er næsten fordoblet fra 2010 til 2016, viser tal fra Danmarks Statistik.

Den nye app Mit Digitale Selvforsvar, som Forbrugerrådet Tænk, Det Kriminalpræventive Råd og TrygFonden lancerer i dag, er en slags værktøjskasse, så man kan hamre et forsvarsværn op mod de mange nye kriminalitetsformer. Brugerne kan blandt andet blive liveopdateret af appen om aktuelle trusler på nettet. Informationerne om de verserende svindelkampagner, såsom falske sms’er, mails og hjemmesider samt phishing-angreb, leveres af blandt andre politiet, Forbrugerombudsmanden, finanssektoren og e-handlen.

»Det er fantastisk positivt, at så mange myndigheder og virksomheder hjælper til med at levere information. De kan se, at der er brug for det her initiativ, der tager udgangspunkt i forbrugernes behov. Vi starter nu et sted, men projektet vil forhåbentlig udvikle sig, så vi bedre kan forebygge it-kriminalitet. Appen er en central indgangsdør til at få råd og vejledning om at sikre sig – men kan også vejlede efterfølgende, hvis man er blevet offer«, siger Anja Philip, formand i Forbrugerrådet Tænk, der driver appen, til Politiken.

En ny undersøgelse fra Forbrugerrådet Tænk blandt 1.178 danskere viser, at 1 ud af 7 har oplevet at blive snydt på nettet. En anden undersøgelse fra Digitaliseringsstyrelsen viste i sidste uge, at en stor del af befolkningen er ringe beskyttet mod it-trusler; 6 ud af 10 undlader at sikkerhedskopiere deres filer, hvilket gør dem sårbare over for eksempelvis afpresning.