Anklage: Otte bankchefer fuskede sig til 6,9 millioner

De otte bankfolk, der er tiltalt i danmarkshistoriens største sag om kursmanipulation, havde ifølge anklageskriftet meget forskellige fortjenester. Tidligere EBH Bank-chef Finn Strier Poulsen havde ifølge Bagmandspolitiet den største fortjeneste.

Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danmarkshistoriens største sag om kursmanipulation indbragte de otte involverede bankfolk fortjenester mellem 20.000 og flere millioner kroner.
Tidligere chef for EBH Bank, Finn Strier Poulsen havde den første fortjeneste på 3,5 millioner kroner ud af det samlede beløb på 6.907.445 millioner kroner.

Sådan lyder anklagen mod de tidligere topledere i EBH Bank, Sparekassen Kronjylland og Morsø Sparekassesom, som er blevet offentliggjort onsdag af Statsadvokaten for Særlig Økonomisk Kriminalitet (SØIK) i daglig tale kendt som Bagmandspolitiet.

Finn Strier Poulsen er en af i alt otte anklagede for kursmanipulation. Den tidligere bankboss har ifølge Bagmandspolitiet handlet værdipapirer gennem sin kone, sin datter og konens investeringsselskab, ligesom de syv øvrige anklagede på samme måde fik nærtstående til at købe værdipapirer.

Herefter de fik de involverede pengeinstitutter til at indlægge købs- og salgsordrer til stigende kurser for at hæve kurserne på værdipapirerne til et kunstigt højt niveau. Når dette niveau var nået, lod de EBH fonden eller Sparekassen Morsø Fonden købe værdipapirerne til de forhøjede kurser.

Og selv om også de tiltaltes hustruer var involveret i handlen med aktierne, var det reelt direktørnetværket, som stod bag de handler, som manipulerede med kursen og dermed skaffede berigede sig på bankernes bekostning, lyder bagmandspolitiets tiltale ifølge dr.dk.

»Det er en sag, der har været under efterforskning rigtig længe. Det har været rigtig kompliceret, vi har haft mange efterforskere på, som har gravet rigtig dybt, siger specialanklager ved Statsadvokaten for Særlig Økonomisk Kriminalitet, Jørn Thostrup til dr.dk.

Finn Strier Poulsen blev allerede i marts idømt fem måneders ubetinget fængsel for - efter aftale med Sparekassen Himmerlands direktør - at have ladet EBH Bank holde hånden under sparekassens aktiekurs.

Dommen er anket til Landsretten og berammet til foråret 2014.Der er nedlagt navneforbud mod syv personer i sagen. Fire af de tiltalte er omfattet af navneforbud.

Blandt de kendte navne i sagen er EBH Banks tidligere bestyrelsesformand Egon Korsbæk. Så sent som for to uger siden udtalte han sig gennem sin advokat til Politiken.dk, hvor han nægtede sig skyldig.

»Han nægter sig på det bestemteste skyldig. Han er rystet over, at det, der for ham har fremstået som en ganske almindelig handel, i et anklageskrift fremstår som led i et komplot om større kursmanipulation«, sagde advokat Erik Werlauf og understregede at han og Egon Korsbæk »vil kæmpe imod den her tiltale.«

Strafferammen for anklagerne mod de otte bankfolk er op til otte års fængsel. Derudover riskerer seks af de tiltalte at blive frakendt retten til at handle med værdipapirer i erhvervsmæssig sammenhæng, mens fem anklagede søges frakendt retten til at deltage i ledelsen af en erhvervsvirksomhed.