Derfor kræver politiet fængsel til otte bankfolk

Topfolk fra EBH Bank, Sparekassen Kronjylland og Morsø Sparekasse tiltales for særligt grov kursmanipulation og for berigelseskriminalitet. En bitter sag, siger direktøren for den eneste af de tre banker, som eksisterer i dag.

Bagmandspolitiet rejser tiltale for kursmani-pulation og berigelseskriminalitet mod otte tidligere ledende bankfolk fra EBH Bank, Sparekassen Kronjylland og Morsø Sparekasse. Her er EBH Banks tidligere hovedsæde i Fjerritslev. Sparekassen Kronjylland er eneste overlevende af de tre pengeinstitutter. Arkivfoto: Henning Bagger Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Bankerne bag er for længst gået konkurs, men EBH Banks og Morsø Sparekasses navne vil leve videre i danske retssale en tid endnu.

Næste runde i det store kompleks af EBH-sager kommer nu for retten, idet Bagmandspolitiet rejser tiltale for kursmanipulation og berigelseskriminalitet mod otte tidligere ledende bankfolk fra EBH Bank i Fjerritslev, Sparekassen Kronjylland i Randers og Morsø Sparekasse i Nykøbing Mors.

Bagmandspolitiet vil hverken oplyse præcis hvem, der tiltales i sagen, eller hvor stort et beløb tiltalen handler om. Men blandt de tiltalte er den tidligere administrerende direktør for EBH Bank, Finn Strier Poulsen; det bekræfter hans advokat, Arvid Andersen. Finn Strier Poulsen har endnu ikke taget stilling til anklageskriftets i alt syv punkter.

Alvoren i sagen understreges af, at Bagmandspolitiet mener, at der er tale som »særligt skærpende omstændigheder« og »særligt grov beskaffenhed«. Bagmandspolitiet oplyser ikke endnu, hvilke lovbestemmelser man vil tage i brug, men strafferammen for mandatsvig af særligt grov beskaffenhed er otte års fængsel. Vicestatsadvokat Hans Fogtdal siger da også, at sagen er den hidtil alvorligste tiltale for kursmanipulation.

I modsætning til tidligere sager i EBH-komplekset handler den nye sag nemlig om ren personlig vinding, ikke om handlinger, der skulle begunstige bankerne eller fondene bag; tværtimod.

Ifølge Bagmandspolitiet har de tiltalte købt værdipapirer til sig selv eller nogle nærtstående familiemedlemmer, hvorefter de har fået bankerne til at afgive købs- og salgsordrer til stigende priser, så kurserne blev drevet i vejret.

Til sidst lod de tiltalte EBH Fonden eller Sparekassen Morsø Fonden købe værdipapirerne til de forhøjede kurser. Det drejer sig om aktier i Vestjysk Bank og obligationer udstedt af investeringsselskabet Keops.

»Vi rejser ikke tiltale mod andre end de otte personer, men vi har også rejst konfiska­tionspåstande mod nogle af deres nærtstående familiemedlemmer – deres koner og i et enkelt tilfælde et barn – og mod deres selskaber,« siger Hans Fogtdal.

»Familiemedlemmerne er ikke tiltalt, for vi kan ikke sige, at de har været en del af kursmanipulationerne. Men vi nedlægger alligevel påstand om at fratage de pågældende den fortjeneste, som stammer fra manipulationerne.«

Bitter sag

Sparekassen Kronjylland er den eneste af de tre banker, som endnu er i live, og den har straks valgt at indgå et forlig med politiet og betale en bøde på fem millioner kroner. Det sker for at komme ud af sagen, som den nuværende administrerende direktør, Klaus Skjødt, kalder »bitter«.

»Det er en rigtig gammel sag; den stammer fra 2008, og da den dukkede op i maj 2010, bortviste vi en direktør, en finanschef og yderligere en medarbejder for overtrædelse af de interne forretningsgange. Siden har vi hele vejen igennem hjulpet politiet, vi har skærpet forretningsgangene, etableret en whistleblower-ordning og i øvrigt indskærpet over for medarbejderne, at den slags kan vi på ingen måde tolerere eller acceptere. Det, som er bittert, er, at vi alligevel har et ansvar som arbejdsgiver. Men vi vil ikke bruge mere tid på sagen, og derfor har vi valgt at betale en bøde. Dermed har vi ikke forholdt os til, om vores ansatte har begået noget ulovligt.«

Den seneste EBH-sag er kun én ud af fire, som politiet har efterforsket i det nørrejyske bankmiljø – se faktaboksen til højre. Men Klaus Skjødt har ikke noget godt bud på, hvordan sagerne har kunnet opstå.

»Jeg er også et stort spørgsmålstegn. Jeg blev selv ansat halvandet år efter, at dette skete, og lige før sagen dukkede op til overfladen. Jeg må indrømme, at jeg undrede mig meget over, hvad der var sket,« siger han.

Flere sager

EBH Bank var en af de første banker, der væltede, da finanskrisen brød ud; allerede i det sene efterår 2008 gik den konkurs, filialerne blev solgt fra i små portioner, og de usælgelige rester endte i Finansiel Stabilitet. Morsø Sparekasse er en mere langtrukken historie, idet den først fusionerede med Mors’ andet pengeinstitut, Morsø Bank, til Fjordbank Mors, hvorefter den nye fusionsbank gik konkurs i 2011. Sagen vakte en del opsigt, fordi kunderne tabte en del af deres indskud, ligesom i Amagerbanken.

Ud over straffesagerne skal man også igennem en erstatningssag, før der er ryddet op efter EBH Bank. En advokatundersøgelsehar rejst sønderlemmende kritik af både direktion og bestyrelse i EBH Bank, og Finansiel Stabilitet har kræve 700 mio. kr. i erstatning fra 17 topfolk i den nordjyske bank.