A.P. Møller-penge sikrer køb af lukket folkekirke

Flere rige fonde sikrer, at den sidste af de fem lukkede københavnske kirker bliver omdannet til koncertsted.

Med støtte fra flere fonde bliver Blågårds Kirke på Nørrebro overtaget af den lokale forening KoncertKirken - og dermed har alle fem københavnske kirker med »til salg«-skilt fundet nye ejere. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Med hjælp fra flere velpolstrede fonde har den københavnske folkekirke fået solgt den femte og sidste af de kirkebygninger, som efter langt tilløb og stor debat blev indstillet til lukning i 2013 og efterfølgende sat til salg.

Fremover vil Blågårds Kirke på Nørrebro være ejet af foreningen KoncertKirken, som siden 2009 har afholdt en række koncerter i kirken inden for stort set alle genrer. Foreningen har gennem to år samlet penge ind og har fået støtte fra blandt andre A.P. Møller Fonden, Augustinus Fonden og Realdania.

»Vi glæder os til at kunne give noget tilbage til det nærmiljø, som har engageret sig så meget i vores fremtid. Vi ser frem til fortsat at fylde kirken med musik,« udtaler Björn Ross, daglig leder i KoncertKirken.

De fem kirker blev sat til salg, da kirkeminister Marianne Jelved (R) i 2013 som kulturminister besluttede at sælge dem efter en indstilling fra stiftsrådet og biskoppen, der dog gerne havde set, at i alt 14 kirker i København og på Frederiksberg blev lukket på grund af faldende medlemstal for folkekirken i mange bydele. Samtidig skulle lukninger gøre det muligt at bygge kirker i nye bydele, for eksempel i Sydhavnen.

Samuels Kirke, der også ligger på Nørrebro, blev i 2014 solgt til boligselskabet Vibo, som vil etablere ungdomsboliger, mens Vesterbro-kirken Absalon blev overtaget af Tiger-rigmanden Lennart Lajboschitz, som fra sommeren vil åbne et nyfortolke forsamlingshus.

To de øvrige kirker var underlagt særlige restriktioner og måtte derfor kun sælges til fortsat kirkeligt brug. Bavnehøj Kirke i Kongens Enghave blev overtaget af den serbiske menighed, mens Utterslev Kirke blev købt af Luthersk Mission.

Erhvervsmægleren Colliers International har stået for salget af Blågårds Kirke og tre andre kirker, mens EDC Erhverv Poul Erik Bech blev udpeget til at sælge Utterslev Kirke.