500.000 bærbare pc’er er ikke beskyttede

It-sikkerhed. To tredjedele af de bærbare computere vi bruger på jobbet, har ingen eller utilstrækkelig sikring imod datatyveri, afslører ny undersøgelse.

To tredjedele af de bærbare computere som arbejdsgivere stiller til rådighed for medarbejderne er enten slet ikke eller kun utilstrækkeligt sikrede. Det betyder, at der i Danmark er cirka 500.000 potentielle kilder til datalækage, hvor fortrolige eller personfølsomme informationer kan komme i de forkerte hænder.

Det viser en undersøgelse af datasikkerheden på bærbare arbejdscomputere i Danmark foretaget af analysefirmaet WEBPOL for it-selskabet EMC.

Forsikringsbranchen anslår, at danske virksomheder hvert år mister cirka 1.800 bærbare på grund af tyveri og glemsomhed. Dette svarer til 150 hver måned. Hertil kommer et uvist antal fra selvforsikrede offentlige og private organisationer.

-I nutidens mobile verden er det gammeldags tankegang at nøjes med at beskytte adgangen til en computer. I stedet bør man beskytte den enkelte information. Så vil det ikke være en sikkerhedsrisiko, hvis uvedkommende får adgang til computeren, siger Kurt Bager direktør i EMC Danmark.

Ikke nok med log-onPå 10 procent af de bærbare anvendes der ikke nogen form for adgangsbeskyttelse. Yderligere 56 procent er kun beskyttet med et log-on password. Dette log-on kan omgås på et øjeblik uden specialviden. Dermed er der på 66 procent af de bærbare computere fri adgang til de dokumenter, der ligger på computeren samt en del af de dokumenter, der tidligere har været åbnet på den.

- Adgangsbeskyttelse med log-on giver stor set ingen tryghed. Log-on kan nemlig omgås med adskillige metoder og ved hjælp af gratis software, der findes frit tilgængeligt på internettet. Det tager mindre end et halvt minut at komme uden computerens log-on, siger Kurt Bager.

En løsning er at beskytte informationerne på bærbare computere ved at kryptere data. Men kun 13 procent af de offentligt ansatte benytter i dag kryptering på deres bærbare. I det private benyttes kryptering på hver fjerde bærbare.

-Omfanget af den sikkerhedsbrist, som undersøgelsen viser, er overraskende. Forklaringen kan være, at brugerne, og især de it-ansvarlige ledere, mangler viden om de sikkerhedsløsninger til mobil it, der findes, siger Kurt Bager.

- mja