2016 er året hvor hullerne til skattely bliver lukket

En ny standard for automatisk udveksling af informationer er blevet godkendt af 77 lande. Det skal skabe større gennemsigtighed for at bekæmpe skatteunddragelse.

Arkivfoto: Mossack Fonseca. Fold sammen
Læs mere
Foto: RODRIGO ARANGUA
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Det bliver vanskeligere at gemme sig i skattely såsom Panama på grund af en nye international aftale om udveksling af informationer. Samtidig er bankerne på bagkant, når det gælder deres rolle i aftalen.«

Det vurderer Fico, der er en verdens største analysebureauer inden for big data, i en rapport.

Baggrunden for vurderingen er, at en ny standard for automatisk udveksling af informationer kaldet AEOI er blevet godkendt af 77 lande. Det skal skabe større gennemsigtighed for at bekæmpe skatteunddragelse.

Desuden ventes flere end 40 lande ifølge Fico snart tilslutte sig initiativet, som Oecd har udviklet i samarbejde med G20-staterne.

»Nu vil skattesnydere løbe tør for steder at gemme sig, og i skattely som Schweiz, Liechtenstein, Bermuda, Cayman og De Britiske Jomfruøer ser vi, at man overgiver sig i forhold til love, som er designet til at afsløre finansielt hemmelighedskræmmeri«, hedder det i Fico-rapporten.

Bankerne er på bagkant

50 lande har allerede indsamlet data siden januar 2016 og vil derefter begynde at dele informationer fra september 2017. De lande, der tilslutter sig senere skal gennemføre dataindsamlingen i løbet af 2017 og begynde udvekslingen af oplysninger inden september 2018.

Finansielle institutioner i deltagerlandene står med aftalen over for enorme udfordringer, idet de er forpligtet til at identificere konti - som tilhører privatpersoner og virksomheder, der har bopæl i skatteparadiser - og at forberede deres indrapportering til myndighederne.

»Mange banker er sent ude og undervurderer stadig fuldstændig AEOI-implementeringen. Myndighederne har ikke specificeret i detaljer, hvordan rapportering skal udformes, og protokoller skal se ud. Når det kommer til implementeringen af rapporteringen i midten af ​​2016, vil mange banker opdage, at det ikke vil være så let«, siger Ralf Mikeska, der er konsulent i Fico, i en kommentar til rapporten.

Blandt de lande, der allerede har tilsluttet sig aftalen, er Danmark.