1.000 butikker forsvinder før 2020

Uden en lukkelov til hjælp får kiosker, nærbutikker og små supermarkeder det mere end svært de næste otte år, spår Retail Institute Scandinavia i en ny prognose.

Det vil sætte sine spor i gadebilledet i både byer og landsbyer, når der i 2020 er 500 færre kiosker, antallet af nærbutikker er faldet med 381 og de små supermarkeder med 142, skriver Dansk Handelsblad.

Ifølge "Dansk Dagligvarehandel - Prognose 2020" vil danskerne i de kommende år i stor stil flytte deres handel fra de små butikker til især et fortsat stigende antal discountbutikker. Og det koster mange af de små livet. Samlet er det over 1000 butikker, der spås at forsvinde.

"Butiksdøden vil accelerere, også fordi lukkeloven bortfalder 1. oktober 2012, hvorefter søndagsmarkedet ligger åbent for også de store discountbutikker", skriver prognosens fædre, detailhandelsekspert og lektor Mogens Bjerre fra Copenhagen Business School og administrerende direktør Henning Bahr fra Retail Institute Scandinavia.

Når blandt andre samtlige butikker i landets største kæde Netto til næste år får stort set frit slag for søndagsåbninger, kan det komme til at gå stærkere ned ad bakke for svagt stillede butikker, skriver Dansk Handelsblad.

Udviklingen mod færre små butikker i Danmark har stået på i mange år. Siden 2002 er for eksempel nærbutikkernes antal mere end halveret, og kioskerne antal er dalet støt, mens de små supermarkeder først i de seneste år er begyndt at gå tilbage.

Prøv Dansk Handelsblad gratis i 4 uger - og få inspiration til bedre købmandskab