Test: BlackBerry rammer plet med skæbnesvanger satsning

Det nye flagskib Z10 er blevet omtalt som BlackBerrys sidste chance for at overleve på det voksende mobilmarked. Efter at have testet telefonen ligner det dog mere knald end fald for canadierne.

BlackBerry Z10 har et helt nyt operativsystem, hvor det hele fungerer via fingerswipes. Foto: Finn Jarle Kvalheim, amobil.no Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

For os her i Norden har BlackBerry primært været et mobilmærke, man er blevet prakket på af arbejdsgiveren. Det har ikke været unormalt at have en ekstra telefon ved siden af - til privat brug. Derfor er den nye BlackBerry Z10-model en stor og kærkommen overraskelse.

Læs også: Knald eller fald for Blackberryen i aften

Behovet for en supplerende telefon ved siden af denne lader til at være forsvundet. Men det stopper ikke her: BlackBerry Z10 er nemlig slet og ret en telefon, man har svært ved at lægge fra sig. Det er helt nye tanker om et mobilprodukt fra den canadisk producent RIM.

Superskærm og god størrelse

Telefonen er velbygget og elegant. Den har en superskærm, der ikke er lige så gigantisk som hos mange af konkurrenterne, men stadig større end den nyeste iPhone. Sammenlignet med ældre telefoner er 4,2 tommer stort - men ikke for stort.

Listen over forbedringer fra tidligere BlackBerry-produkter er utrolig lang, men den begynder med den grundlæggende brugeroplevelse i operativsystemet. Her swiper man fra skærmens kanter for at åbne og lukke apps samt navigere rundt i systemet. Det går hurtigt, og det er vanedannende – i løbet af denne test har undertegnede manisk forsøgt at swipe liv i alt fra iPads til Android-telefoner, men den funktion er foreløbig forbeholdt den nye BlackBerry.

Man kan nemlig låse Z10 op blot ved et fingerswipe fra bunden af telefonen og op over skærmen.

Mesterlig til meddelelser

BlackBerry er fortsat mester i at holde styr på meddelelser. Så godt som alt fra e-mails til sociale netværk er samlet i BlackBerry Hub, og når den lille lampe varsler en ny besked, så er det nok med et lille swipe op og mod højre for at se, om den indkomne SMS er vigtig - eller om man kan fortsætte med at spille World of Goo.

Som helt ny platform er udvalget af applikationer overraskende godt. Det betyder ikke, at du kan forvente at finde alt det, som findes til Android- eller iOS-telefoner her, men du finder dog et solidt udvalg af sjove spil og praktiske redskaber.

En væsentlig undtagelse er dog streamingtjenester til musik - som for eksempel Spotify og Wimp. Det vides ikke, hvornår - eller om - de dukker op.

Ekstremt god lydkvalitet

En fantastisk understøttelse af lyd- og videoformater er alligevel på plads, og både lydkvaliteten og effekten af lyden er noget af det bedste, vi har oplevet på en mobiltelefon. Her kan du tilslutte store, habile hovedtelefoner uden, at lyden forringes eller bliver for lav.

Vi bemærker, at BlackBerry har fået plads til en række nyskabende tjenester. Man kan blandt andet »udskrive« hotelreservationer direkte til telefonen. På PCen fremgår den nøjagtig som en hvilken som helst printer. Man kan også dele filer trådløst via det netværk, man er på, på samme måde, som to Windows-PCer kan. Her behøver man hverken særlig software eller at rode rundt i en browser for adgang.

Sammen med skytjenesten Dropbox og opdateringer via mobilnettet betyder det, at du ikke behøver slutte telefonen til PCen med et kabel, hvis du ikke lige gider det.

Styr på det grundlæggende

BlackBerry Z10 byder naturligvis på et godt udvalg af professionelle funktioner som eksempelvis en fuldværdig Office-pakke og krypterede tjenester. Browseren har forbedret sig enormt meget, men den har tilsyneladende lidt lavere ydelse, end vi oplever det på andre platforme. Sammen med 4G er dette alligevel en hurtig og smidig telefon til surfing.

Læs også: Analyse: Smartphonekrigen vil rase mange år frem

De grundlæggende funktioner har BlackBerry godt styr på, og både opkald- og SMS-funktionerne fungerer nøjagtig, som de skal. Det er værd at bemærke, at telefonen har et af de bedste skærmtastaturer, vi har oplevet.

Vi kan blot konkludere, at håndteringen af meddelelser og andet indhold fortsat er en af BlackBerrys store styrker. Den største forskel er, at det nu foregår i et univers, der enkelt udnytter alle de andre ting, vi normalt bruger en smartphone til. Vi får simpelthen lyst til at bruge den. Og det er ikke noget, vi er vant til, når det kommer til BlackBerry-telefoner.

Flere alternativer

Hvis du er på jagt efter alternativer til Z10, så findes de nok først og fremmest i de øvre prisklasser. Hvis det er størrelsen, der tiltrækker, så er Apples iPhone 5 den største udfordrer med et prisskilt, der lyder på cirka det samme.

Hvis du er på jagt efter et operativsystem, der ikke er som alle andre, så kan Samsung Ativ S med Windows Phone 8 være værd at overveje, men både den og Android-alternativerne - med tilsvarende eller bedre specifikationer - vil være betydeligt større end BlackBerry Z10.

Det mest oplagte alternativ blandt Android-telefonerne er Sonys Xperia Z, der netop er kommet i butikkerne, med en 5 tommer stor fuld HD-skærm og hurtig indmad. HTCs nye flagskib, One, kommer dog også snart i salg - og om blot et par dage bliver Samsungs nye Galaxy IV præsenteret.

Hvis du vælger at gå efter BlackBerry Z10, så må du væbne dig med en smule tålmodighed, da vi har fået oplyst fra en forhandler, at den først kommer til Norden omkring påske.

Se flere billeder af mobilen øverst i artiklen.

Læs også: Marts byder på tre nye topmodeller

Læs hele anmeldelsen på amobil.no

Oversat af Janus Bødker.