Slikkamp topper på iPhone i år

Svenske Kings spilsucces Candy Crush Saga er den gratis app til iPhone, der har været mest populær i 2013, viser opgørelse fra Apples appbutik iTunes.

Ifølge Apples appbutik iTunes liste over de mest populære apps i 2013 er det svenskudviklede spil Candy Crush Saga den gratis apps, der er blevet hentet til iPhones flest gange i år. Fold sammen
Læs mere
Foto: HANDOUT
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Når iPhone-folket skal vælge spil mobilens app-katalog er det kampen om at smadre så meget slik som muligt, der trækker mest opmærksomhed.

Spillet »Candy Crush Saga« fra det svenske spiludviklingsselskab King har opnået ekstrem popularitet med det simple spil, hvor man skal smadre slik ved at samle ens stykker på stribe gennem bane efter bane.

Det har trukket placeringer på hitlisterne blandt andet over mest spillede spil på Facebook, men er også blevet fortrukket til smartphone-telefonen hos iPhone-ejere verden over.

Det fremgår af teknologigiganten Apples liste over mest downloadede gratis apps til selskabets smartphone for 2013.

Candy Crush Saga placerer sig dermed foran apps som Youtube, Snapchat, Google Maps og Instagram, men et andet spil »Temple Run 2« indtager en sjetteplads. Af andre spil er »Grusomme mig: Minion Rush« at finde som nummer 13, mens »Hayday« fra Supercell er nummer 15 og sidste app på Apples liste fra appbutikken iTunes over mest downloadede apps.

I kataloget af de største sællerter og mest downloadede apps, musik, bøger og film, laver Apple ligeledes en opgørelser over de apps, der har den største omsætning. I kategorien apps til iPhone er det ligeledes Candy Crush Saga, der ligger nummer et.

Det er da netop også de indbyggede muligheder for at tilkøbe særlige features, der eksempelvis gør det lidt lettere at komme videre i spillet, som selskabet King, der står bag spillet, tjener penge på.

Ifølge vurderinger fra analysefirmaet Think Gaming indbringer Candy Crush Saga dagligt 875.382 dollar - svarende til cirka 4,7 millioner kroner.

For nylig løftede Tommy Palm, der er en designerne bag spilsuccesen, over for amerikanske Venturebeat sløret for, at Candy Crush Saga er blevet downloadet mere end 500 millioner gange og spillet mere end 150 milliarder gange, siden det blev lanceret for godt et års tid siden.

Det er da også det første mobilspil, som ifølge det amerikanske magasin Time har præsteret at ligge nummer et både på Apples iOS-styresystem, Googles Android og på det sociale netværk Facebook på en gang.

Kampen om at smadre slik på mobilen med det svenskudviklede mobilspil er blevet betegnet som et særdeles vanedannende spil, der ifølge Time faktisk er så vanedannende, at spillere af det siges at have glemte at hente deres børn i skolen og overladt husholdningen til sig selv for at nå videre til næste niveau i spillet.

I en undersøgelse lavet af analysefirmaet Ask Your Target Market blandt 1.000 spillere svarer 32 procent ifølge magasinet, at de har ignoreret familie og venner for at spille det, 28 procent har spillet på jobbet, ti procent er endt i et skænderi med kæresten over, hvor længe de har spillet det, mens 30 procent beskriver sig selv som afhængige af Candy Crush Saga.

Danske spileksperter har overfor Berlingske tidligere i år forklaret, at spillet netop fænger så meget, fordi det er bygget som en sjov mikroverden fyldt med besvær, som skal bringes i orden igen. Når det så lykkes, giver det en følelse af, at man har opnået noget.

Spil af den type kaldes »casual gaming«. Kort fortalt er det spil, der ofte spilles på mobile enheder og dermed kan tilgås når som helst og hvor som helst. De rummer typisk simple mekanismer, der er lette at lære, spilles i korte sessioner og har ofte indbyggede belønninger undervejs.

På Facebook er det lige nu Candy Crush Saga, der ifølge analysefirmaet App Data har flest månedlige aktive brugere, efterfulgt af to andre spil fra King, »Pet Rescue Saga« og »Farm Heroes Saga«.

Mens Candy Crush saga ifølge Apples appbutik iTunes er den mest downloadede app i år, er det ifølge opgørelser fra App Data spillet Angry Birds Go, der lige nu er mest populær på Apples mobilstyresystem iOS.