Omfattende overvågning af danskernes Internet stopper nu

Justitsminister Karen Hækkerup erkender, at massiv indsamling af data er nyttesløs, og stopper den allerede i næste uge. På høje tid, siger Dansk Industri. Telelogningen fortsætter uændret.

Allerede i næste uge stopper den massive logning af danskernes brug af Internet, har justitsminister Karen Hækkerup (S) besluttet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Astrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Syv års stadig mere svulmende indsamling af oplysninger om alle danskeres brug af Internet har været nytteløs og holder op nu, efter at justitsminister Karen Hækkerup (S) har besluttet at sætte en stopper for overvågningen. Og det sker allerede i næste uge.

Ministeren har - forud for et åbent samråd i Folketingets retsudvalg klokken 14 mandag - besluttet at ophæve den såkaldte sessionslogning, som er en del af den omfattende overvågning, som hendes forgænger i embedet, Lene Espersen (K), satte i gang 15. september 2007. Siden da er alle danskeres brug af telefoner og Internet blevet registreret og gemt i et år.

Tvivlsom nytte

Karen Hækkerup kalder det »tvivlsomt«, om indsamlingen af oplysninger »kan anses for egnede til at opnå deres formål, som er at skabe mulighed for anvendelse af oplysningerne som led i efterforskning og retforfølgning af strafbare forhold«, hedder det i en meddelelse fra Justitsministeriet

I 2013 blev der i Danmark indsamlet 3.500 milliarder oplysninger. Det er over 40 gange mere end oprindeligt forventet og svarer til 621.975 registreringer om alle danskere fra den spædeste nyfødte til Danmarks ældste indbygger.

EU-Domstolen afgjorde i april, at selve grundlaget for, at al brug af fastnettelefoner, mobiltelefoner og internetforbindelser skal bogføres som led i terrorbekæmpelsen, er ugyldigt.

Stort pres på politikerne

For en uge siden modtog politikerne en opsigtsvækkende, fælles henvendelse fra 18 erhvervs-, interesse- og forbrugerorganisationer dækkende alt fra blandt andre DI og Teleindustrien til Forbrugerrådet Tænk, Amnesty International og HK Samdata om at få stoppet den massive dataindsamling.

EU-dommen afskaffer eller forbyder ikke logning, men når EU-direktivet er fejet af bordet, kan regeringen ikke henvise til det som basis for den danske logning, som fortsat kan finde sted, men skal overholde de krav, som domstolen indskærpede. Det gør den ikke fuldtud. Til gengæld går den på andre områder videre, end EU hidtil har krævet.

Internetlogningen - kaldet sessionslogning - har været under størst kritik. Her foretages der stikprøver i de data, som sendes mellem computere, når de er på nettet, og netop her går Danmark videre i sin dataindsamling, end det nu skrottede EU-direktiv krævede.

Justitsministeriet i 2012: Ubrugeligt

Allerede i en redegørelse i 2012 medgav Justitsministeriet, at store dele af sessionslogningen var ubrugelig, fordi politiet altovervejende ikke kunne bruge de indsamlede data. Den kritik er blusset op igen efter EU-dommen.

Justitsministeriet mener samlet set ikke, at de danske regler skulle være i strid med EUs charter om grundlæggende rettigheder men dropper nu alligevel den omfattende sessionslogning, som udgør omkring 90 procent af alle indsamlede data.

Det sker allerede i næste uge ved en ændring af logningsbekendtgørelsen.

DI: På høje tid

Dansk Industris branchesamarbejde for IT- og telekommunikation, ITEK, som var medunderskriver på det fælles brev til politikerne, bakker ændringerne op.

»Alt for længe har vi overvåget alt for meget i forhold til, hvad vi får ud af det. Derfor er vi glade for, at regeringen sætter grundlæggende rettigheder, retssikkerhed og proportionalitet i højsædet og vil ændre de danske regler. Når hver dansker i gennemsnit registreres 1.000 gange om dagen, uden at man har kunnet fremvise efterforskningsmæssige gevinster, er det på høje tid at få ændret de danske regler,« siger chefkonsulent Christian Hannibal fra DI ITEK.

Karen Hækkerup slår fast, at »helt generelt er de oplysninger, som registreres efter de danske logningsregler, af stor betydning for dansk politi i forbindelse med efterforskningen og retsforfølgningen af kriminalitet«.

Telelogning fortsætter

Selve telelogningen, hvor al brug af telefoner registreres, fortsætter indtil videre uændret. Her registreres nummeret, der ringes fra, nummeret, der ringes til, hvornår der ringes, og hvor længe samtalen varer. Er det fra en mobiltelefon, registreres også hvilken mobilmast samtalen begynder og ender på, mobilens identifikationsnummer (IMEI) og tidspunktet for, hvornår et taletidskort aktiveres. Ved SMS-tekstbeskeder og MMS-billedbeskeder registreres afsenderens og modtagens nummer samt tidspunktet for afsendelsen.

Og det beklager chefjurist i tænketanken CEPOS, Jacob Mchangama.

»Selv om ministeren nu ophæver registreringen af internetdata, videreføres logningen af teledata m.v. nemlig på baggrund af en snæver fortolkning af EU-Domstolens afgørelse, hvor det underliggende logningsdirektiv fra EU blev erklæret ugyldigt. EU-Domstolens afgørelse indeholder dog en grad af usikkerhed i forhold til, hvorvidt selve indsamlingen af personfølsomme oplysninger om alle mennesker uden forudgående mistanke eller lignende er foreneligt med EUs Charter. Derfor forventer jeg, at vi vil se en retssag, hvor domstolene får det sidste ord i forhold til, om de nuværende regler om telelogning er forenelige med Charteret,« siger han i en kommentar.

Også overvågningen af al e-postkommunikation fortsætter uændret.

Læs Justitsministeriets notat og vurdering af EU-dommen (PDF-format)