Venstrefløjen jubler over stop for overvågning

Justitsminister Karen Hækkerup har mandag bekendtgjort, at det skal være slut med at overvåge danskernes internetforbrug, og det møder glæde i både SF og Enhedslisten.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De seneste syv år er informationer om danskernes forbrug af internettet blevet indsamlet og gemt i 12 måneder. Men det skal nu være slut, lyder det fra justitsminister Karen Hækkerup (S), og det vækker glæde hos SFs retsordfører, Karina Lorentzen Dehnhardt (SF).

»Vi har kæmpet mod den her bestemmelse i så mange år, og det er altså lidt af en fest for SF, at overvågningen af alle danskeres internettrafik nu stoppes. Jeg tror, at det er på tide at gå den anden vej og genskabe lidt af den retssikkerhed og ret til privatliv, som borgerne bare har fået mindre og mindre af igennem de sidste mange år,« siger hun i en skriftlig kommentar.

Den omfattende overvågning af danskernes internetforbrug blev indført i 2007, og i 2013 blev der i Danmark indsamlet 3.500 milliarder oplysninger.

Overvågningen blev indført som et led i terrorbekæmpelsen, men i april underkendte EU-Domstolen den tanke - noget som Enhedslistens retsordfører, Pernille Skipper (Ø), er enig i.

»Siden terrorangrebene 11. september 2001 er kampen mod terror blevet brugt som undskyldning for at indskrænke den ene frihedsrettighed efter den anden, og overvågningen af ganske almindelige borgere - som ikke er mistænkt for kriminalitet - har taget fuldstændig overhånd,« siger hun.

»I dag er det første gang, at en del af den lovgivning, der kom i kølvandet på »krigen mod terror« rulles tilbage, og det er første gang, at frihedsrettighederne får en lille sejr. Det er rigtig vigtigt,« siger Pernille Skipper.

Men hverken SF eller Enhedslisten er helt tilfredse endnu. De mener også, at der bør kigges nærmere for bestemmelserne af telelogning - altså overvågning af danskerne brug af mobil- og fastnettelefoner.

»Enhedslisten har kæmpet imod den massive overvågning som stort set de eneste i Folketinget i rigtig mange år. Og derfor er vi rigtig glade i dag. Men vi er også samtidig opmærksomme på, at al telekommunikation fortsat overvåges, så SMSer, telefonopkald og hvor en telefon befinder sig, registreres. Det vil vi selvfølgelig fortsat presse på for at få ophævet,« siger Pernille Skipper.

SF mener ikke, at telelogningen skal afskaffes helt, men peger på, at dataene kun skal gemmes i tre måneder mod det år, som de bliver lagret i i dag.