Stigning i krypteret internettrafik

En større andel af internettrafikken i Europa krypteres, viser rapport fra analysevirksomheden Sandvine.

Ifølge en rapport fra analysefirmaet Sandvine er andelen af krypteret internettrafik steget det seneste år. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mere af den trafik europæiske internetbrugere genererer, bliver nu krypteret. Hvor procentdelen af krypteret internettrafik i Europa lå på 1,47 procent i første halvår af 2013, er den andel vokset til 6,10 procent i år.

Det viser en global rapport over internettrafikkens fordeling fra analysevirksomheden Sandvine. Heri fremgår det, at det blandt andet især er i Europa, at brugen af såkaldt SSL-kryptering er steget. SSL bruges eksempelvis til at beskytte beskeder sendt mellem en brugers computer og serveren hos et internetselskabs webbaserede mailprogram.

Til sammenligning er andelen af SSL-krypteret trafik i Nordamerika er steget fra 2,29 procent til 3,8 procent på et år.

Stifteren af bloggen Torrent Freak, der går under pseudonymet Ernesto Van Der Sar har ifølge teknologimediet Wired vurderet, at stigningen i andelen af krypteret internettrafik også skal ses i lyset af, at den generelle onlinetrafik er stigende:

»Da den overordnede internettrafik ligeledes er steget, er stigningen endnu større set i forhold til den absolutte båndbredde, der er blevet anvendt,« lyder vurderingen.

Det vurderes generelt, at en del af stigningen i andelen af krypteret internettrafik skyldes, at flere internettjenester i løbet af det seneste år har valgt at anvende kryptering i flere dele af deres tjenester.

En række internettjenester har annonceret mere kryptering efter på afsløringerne af overvågningsskandalen i USA, hvor den tidligere efterretningsagent Edward Snowden siden sidste sommer løbende har afsløret omfanget af efterretningstjenesterne overvågning af brugerdata hos internettjenester. Det gælder blandt andre Yahoo, Google, Twitter, Facebook mfl.

Sandvine rapporten har generelt opgjort brugen af internettet globalt og fordelt på delområder som blandt andre Europa - og udformet lister over, hvilke applikationer, sider og tjenester, der trækker de største andele af trafikken.

Når det gælder »downstream« i Europa er Youtube nummer et med 19.27 procent - og efterfølges af http med 17,46 procent, BitTorrent med 11,10 procent, SSL med 6,19 procent, Facebook med 3,88 procent, RTMP med 3,66 procent, MPEG med 3,54 procent, Netflix med 3,23 procent, Flash Video med 2,37 procent, iTunes med 2,23 procent.

Når der er tale om »upstream« er BitTorrent nummer et med 33,20 procent efterfulgt af HTTP med 10,07 procent, Youtube med 7,67 prodent, SSL med 5,63 procent, Skype med 5,54 procent, Facebook med 4,27 procent, eDonkey med 3,64 procent, Dropbox med 2,11 procent, MPEG med 1,51 procent, iTunes med 1,30 procent.

Samlet for Europa ligger Youtube numer et med 17,38 procent - efterfulgt af HTTP med 16,26 procent, BitTorrent med 14,71 procent, SSL med 6,10 procent, Facebook med 3,95 procent, RTMP med 3,27 procent, MPEG med 3,21 procent, Netflix med 2,98 procent, Flash Video med 2,17 procent og iTunes med 2,08 procent.