Microsoft bekræfter: Flere dimser på vej

Med store armbevægelser sendte Microsoft sit nye Windows 8-styresystem til salg i går - og bekræftede samtidig, at der er mere hardware på vej.

Foto: LUCAS JACKSON
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

STOCKHOLM: Der var fest og rigeligt med jubel, men meget få nyheder, da Microsoft sent i går lancerede den næste generation af Windows 8-systemet, der skal sende selskabet tilbage i overhalingsbanen efter nogle år i slæbesporet.

Med vanlig sans for storladne lanceringer, havde Microsoft arrangeret komsammen i Stockholm, hvor app-udviklere, hardwareproducenter og presse var inviteret til nordisk lancering af Windows 8 - en lancering, der var ganske uden overraskelser, eftersom at Windows 8 allerede havde været fremvist og tjekket ud på kryds og tværs i flere måneder.

Forgængeren Windows 7 har storsolgt, men Microsoft har ikke formået at få fat i hverken markedet for tavlecomputere eller smartphones, og det er det, Windows 8 skal rette op på.

På forhånd har flere analytikere udtrykt tvivl om, hvorvidt udrulningen af det markant anderledes udseende Windows-system kommer til at gå så hurtigt som Microsoft drømmer om - men Norden regnes ifølge Microsoft for at være den region, hvor vi hurtigst vil tage det nye system til os.

Grundlæggende anderledes

Det nye Windows 8-system byder på en grundlæggende anderledes brugergrænseflade, hvor skrivebordet nu vil være erstattet af en startskærm, med en masse firkantede fliser på. Hver af disse fliser kan være et lille program eller en genvej - og hele ideen med systemet er, at man på den måde får et lynhurtigt overblik over alt, hvad der interesserer en. Også inde i selve programmerne er der sket forandringer, hvor alt overflødigt, som fx. menuer og knapper, nu er flyttet uden for skærmen, og skal trækkes ind, hvis man skal bruge det.

En del af kritikken af Windows 8 har været, at ikke nok apps drager fordel af det nye Windows 8-udseende, og i øvrigt også, at den indbyggede app-store slet ikke har nok at byde på. I går kunne Microsoft dog afsløre, at selskabet har været på overarbejde for at få godkendt apps, så de ligger klar til lanceringen i dag.

Surface var der ikke

En af festens hovedpersoner glimrede dog ved sit fravær til det nordiske pressemøde: Tavlecomputeren Surface, der er Microsofts første egenproducerede Windows-maskine. Surface er på vej til salg i USA, men der er endnu ikke nyt om den danske lancering.

I forbindelse med lanceringen af Windows 8 udtalte Microsofts CEO dog højest overraskende til BBC, at selskabet er på vej med mere hardware, uden dog at fortælle præcist hvilket.

Da Microsoft til alles overraskelse lancerede Surface denne sommer, kom der med det samme kritik fra andre hardwareproducenter, der nu kan se frem til at skulle slås mod partneren Microsoft på samme marked - men kritikken er tilsyneladende prellet af på selskabet.

Der har tidligere været spekulationer om hvorvidt Microsoft også forberede at lancere en smartphone selv, baseret på Windows Phone 8, der lanceres fredag, hvorved Microsoft ville begive sig ud på samme vej som Apple og Google, der begge markedsfører telefoner under eget mærke. Microsoft har indgået et tæt partnerskab med Nokia, og har tidligere afvist at være på vej med en smartphone, men Ballmers udmelding til BBC satte straks gang i nye spekulationer om en kommende Microsoftmobil.

Med lanceringen kunne Microsoft afsløre, at der allerede næste måned vil vælte nye computere og mobiltelefoner frem - for mens mange producenter har fremvist Windows 8-baseret hardware, har det foreløbig været mere sparsomt med lancering af Windows 8-mobiler. Nokia har lanceret tre, HTC to og Samsung een.

Windows 8 er skabt til trykfølsomme enheder, og selskabets vision er, at grænsen mellem en talvecomputer og en PC skal udviskes, så de to enheder smelter sammen. Det ses allerede nu i flere af de maskiner, der er lanceret, hvor skærm og tastetur kan frakobles, drejes og endda svinges rundt, så der pludselig kommer en tavlecomputer frem.