Her er opfindelserne der vil ændre vores hverdag

En ny rapport viser, hvilke teknologier der er ved at vinde sig indpas i verden.

Gæsterne ved årets Roskilde Festival havde mulighed for at få demonstreret 3D-printerens muligheder i MakerSpace området. Fold sammen
Læs mere
Foto: Torkil Adsersen

I en ny rapport fra konsulentfirmaet McKinsey bliver sløret løftet for de 12 teknologier, som de mener, vil have mest betydning for samfundet i de kommende år. Det skriver Videnskab.dk: Her er teknologierne, der kan ændre vores måde at leve på

Blandt de 12 udvalgte teknologier er for eksempel 3D-printeren, avancerede robotter, mobilt internet og intelligente softwaresystemer.

Ifølge rapporten får teknologierne betydning for både samfundet, store organisationer, og også for dig og mig.

Det gør de, fordi de blandt andet er med til at gøre det billigere at skabe nye produkter, og de kommer til at påvirke, hvordan vi som mennesker kommer til at kommunikere med hinanden.

Relevante for både samfundet og den enkelte

Thomas Skjødeberg Toftegaard, centerleder af Institut for Ingeniørvidenskab ved Aarhus Universitet, er slet ikke i tvivl om teknologiernes relevans for samfundet.

Læs også hos Videnskab.dk: Så vilde er 3D-printere nu

»Det er helt sikkert teknologier, der får betydning for os. Der kan selvfølgelig være nogen, der mener, at andre teknologier også skulle have været med. Men det er i hvert fald nogle super-hotte teknologier, der er blevet udvalgt.«

»Vedvarende energi er for eksempel en samfundsmæssig trend, hvor det i Danmark er nødvendigt at arbejde med at kunne lagre den energi, vi får ud af vindmøller. Andre af teknologierne har fordele i vores hverdag og kan øge vores muligheder for at kommunikere med hinanden på en bekvem måde,« fortæller han.

Teknologierne skaber nye muligheder

Listen over de 12 teknologier spænder vidt, men alle påvirker et økonomisk eller effektivt aspekt – enten i samfundet eller for den enkelte. Overordnet set kan teknologierne samles i fire kategorier, mener Thomas Skjødeberg Toftegaard.

Læs også hos Videnskab.dk: Cloud computing: Er dine data sikre nok?

  • En del af rapporten fokuserer på kommunikationsteknologierne, som får betydning for den enkelte.
  • En anden del ser på automatisering og robotter, der kan udføre opgaver hurtigere og mere sikkert, end man kan i dag.
  • Derudover er der teknologier, der har med udvikling inden for lagring og udvinding af energi at gøre.
  • Sidst, men ikke mindst, er der teknologier, der relaterer sig til produktion af materialer.

For eksempel åbner nye materialer og 3D-printeren helt nye muligheder for produktion, pointerer han:

»Det ser ud til, at prisen på 3D-printere er faldet til et niveau, der gør, at de kan komme ud til masserne. Det kan betyde, at et nyt produktionsparadigme er på vej, hvor man kan lave sine egne personlige produkter hjemme i garagen. Alt man skal bruge er en forretningsidé for så at oprette en hjemmeside og gå hjem i garagen og udvikle produkterne ved hjælp af en skabelon, som 3D-printeren kan producere ud fra.«

Læs også hos Videnskab.dk: Danmarks første, gående robot i menneskestørrelse

Grundlaget for udvælgelsen

Netop det, at ændre på hverdagen og økonomiske faktorer, har været vigtigt i forhold til udvælgelsen af de 12 teknologier.

»Vigtige teknologier kan komme fra ethvert felt og fra hvilken som helst videnskabelig disciplin, men fælles for de udvalgte teknologier er fire karakteristika; høj grad af teknologisk forandring, bredt potentiale for udbredelse, økonomisk værdi og betydeligt potentiale for økonomisk indvirkning,« skriver McKinsey i rapporten.

Med de karakteristika in mente er listen endt på de 12 teknologier, du kan se i grafikken i artiklen – og er altså blandt dem, der vil kunne påvirke samfundet mest frem til år 2025.

I den kommende tid vil du her på Videnskab.dk kunne læse mere om, hvad teknologierne kan, og hvad de kommer til at betyde – både for samfundet, men også for dig selv.

Læs også hos Videnskab.dk: Bilens blinde vinkler fjernet med ny usynlighedsteknologi