Håb om håndsrækning til udkantsbredbånd

En EU-pulje på 50 mia., der skulle sikre bredbånd i Udkantseuropa, er blevet sløjfet. Nu kigger danske udbydere i højere grad mod regeringen for en solid løsning på bredbånd i danske yderområder.

ARKIVFOTO. Nedgravning af bredbånd ved Ringkøbing Fold sammen
Læs mere
Foto: Johan Gadegaard

EUs stats- og regeringschefer lagde i sidste uge rammerne for unionens budget frem til 2020. I den forbindelse blev stikket hevet ud på en pulje på hele 50 milliarder kroner, der skulle have givet bedre bredbåndsforbindelse i yderområder.

Det har nu gjort de danske internetudbydere endnu mere forventningsfulde omkring et udspil fra Erhvervs- og Vækstminister, Annette Vilhelmsen, der sandsynligvis bliver præsenteret i starten af marts.

Et udspil, der skal hjælpe med at realisere regeringens mål om, at alle danskere skal have adgang til internet på 100 Mbit/s i 2020.

Og der er, ifølge branchen selv, brug for en hjælpende hånd fra politikerne, hvis det skal kunne lade sig gøre.

»Vi når simpelthen ikke at komme ud i alle hjørner af Danmark med bredbånd, hvis det skal ske på rene markedsvilkår,« siger Jakob Willer, direktør i teleselskabernes branchesamarbejde, Teleindustrien.

Regeringens ansvar

Både i Teleindustrien og Dansk Energi, som udbyder fibernetforbindelser, mener man, at regeringen har et ansvar for at sikre bedre rammevilkår, hvis det skal lykkes at give alle danskere mulighed for bredbånd.

Dertil kommer, at EUs kommissær for den digitale dagsorden, Neelie Kroos, i weekenden skrev på sin blog, at hun er »skuffet« over, at der ikke blev plads til udkantsbredbånd på EU-budgettet, og at EU-landene nu selv må investere i eller skabe større incitamenter til at forsyne yderområder med hurtigt internet.

Hos Dansk Energi kalder man det ærgerligt, at de 50 milliarder ikke blev til noget. Konsulent i Dansk Energi, Mikael Bomholt, mener, at problemet nu i højere grad skal løses med samarbejde med de danske politikere.

»Det er selvfølgelig ærgerligt, men det er kun rigtigt ærgerligt, hvis vi ikke selv samler handsken op,« siger Mikael Bomholt.

Bedre rammevilkår

Hos Teleindustrien er man optimistisk omkring regeringens kommende udspil, selv om der endnu ikke foreligger mange detaljer.

»Ministeren har sendt nogle signaler om, at det skal være mere attraktivt at investere i at udbygge bredbåndsnettet, og det er vi naturligvis positive overfor,« siger Jakob Willer og nævner lettere og billigere opstilling af mobilmaster som et ønske til udspillet.

I Dansk Energi mener man, at det er oplagt at se på for eksempel skattefradrag ved nedgravning af kabler. En løsning, som Dansk Folkeparti allerede har fremsat et beslutningsforslag for i Folketinget.

Ifølge Dansk Energis egne beregninger er der en samfundsøkonomisk gevinst på 11,2 mia. at hente, hvis alle danske husstande og virksomheder får adgang til fibernet.