Gravide skal passe på kaffe og cola

Drikker gravide for meget kaffe, risikerer de at føde for små børn, advarer forskere.

Forskere fra Sverige og Norge opfordrer gravide til at drikke så lidt kaffe og andre koffeinholdige drikke som muligt. Fold sammen
Læs mere
Foto: Maria Hedegaard

Gravide skal ikke drikke for meget kaffe.

Ja, faktisk skal de holde endog meget igen med koffein og dermed kaffe, advarer forskere fra Norge og Sverige.

Gør de ikke det, risikerer de at føde børn med lav fødselsvægt, og lav fødselsvægt kan i værste fald have negative konsekvenser for børnene.

Forskerne når frem til, at gravide, der indtager mere end 300 milligram koffein om dagen, svarende til tre kopper kaffe, har en forøget risiko på op til 60 procent for at føde børn, som vejer for lidt i forhold til svangerskabsperioden.

Dertil kommer, at for meget koffein i forbindelse med graviditet også er forbundet med en række andre negative konsekvenser, lyder det fra forskerne fra Folkehelseinstituttet i Norge og Sahlgrenska Akademin i Sverige.

Forskerne beskriver sammenhængen mellem fødselsvægt og indtag af koffein i en artikel i tiddskriftet BMC Medicine, og den er baseret på oplysninger fra 59.000 deltagere i en norsk mor og barn-undersøgelse.

Kvinder bliver i dag typisk anbefalet at drikke en-to kopper koffeinholdige drikke som sort te, kaffe eller cola.

Men holder de endnu mere igen, er det kun godt, mener forskerne.

»Da vi også ser en tendens til reduceret fødselsvægt ved et lavere koffeinindtag end cirka tre kopper kaffe om dagen, altså allerede ved 100 milligram kaffe dagligt, bør gravide begrænse indtaget af koffein så meget som muligt,« siger ernæringsfysiolog Anne-Lise Brantsæter, Folkehelseinstituttet, til forskning.no.

Hun understreger, at det »på ingen måde er godt, at babyer har for lav fødselsvægt«.

»At blive født for lille kan have betydning for sundhedstilstanden ikke bare på kort sigt, men gennem hele livet,« siger hun:

»Lav fødselsvægt er bl.a. forbundet med forøget risiko for at udvikle diabetes og hjerte-kar-sygdomme som voksen.«

Ifølge den norske forsker vil en forventet fødselsvægt på 3.600 gram i gennemsnit blive reduceret med 20-30 gram pr. 100 milligram daglig indtag af koffein.

»Det virker måske ikke så dramatisk, men da det er et gennemsnit, vil nogle opleve at få meget mindre børn, og det kan få alvorlige konsekvenser,« siger Anne-Lise Brantsæter.