Apple meldes klar med iPhone 6 om en måned

Skærmen vokser på den kommende model, og også et Apple-ur kan være undervejs.

Det er et år siden, at Apple-topchef Tim Cook kunne fremvise iPhone 5S og iPhone 5C. Om en måneds tid ventes den nye udgave klar, og den bliver en del større end forgængerne. Arkivfoto: Glenn Chapman, AFP/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: GLENN CHAPMAN

Apples næste mobiltelefon, en større iPhone 6, vil blive lanceret 9. september.

Det skriver teknologinetstedet Re/code og sætter dermed for første gang dato på, hvad man har talt om gennem et halvt år, nemlig den amerikanske IT-gigants næste lancering af en ny og større mobiltelefon.

Apple vil, som sædvanlig, ikke kommentere forlydenderne, men Apple har gennem flere år brugt efteråret til lancering af nye produkter for derved at have dem på hylderne, inden julehandelen begynder. Her henter elektronikproducenter traditionelt henved 30 procent af årets omsætning.

Større skærm - og måske et Apple-ur

Det ventes, at Apple-topchef Tim Cook vil kunne fremvise nye iPhone-telefoner med skærme på mellem 4,7 og 5,5 tommer og med flere hestekræfter, og at salget kan begynde allerede 19. september. Rygterne siger, at der igen vil komme mere end en enkelt model ligesom for et år siden, hvor Apple for første gang lancerede to modeller samtidig, iPhone 5S og den lidt billigere iPhone 5C.

Også det længe ventede Apple-ur, kaldet iWatch, kan være med i posen. De fleste store teknologiproducenter har gennem det seneste år præsenteret deres bud på et smart ur, som kobles til telefonen og kan udføre en række opgaver, uden at telefonen skal op af lommen. Desuden kan uret bruges til at måle ens sundhed.

Tim Cook har tidligere sagt, at Apple rumsterer med nye produktkategorier, hvilket mange har tolket som beviset på, at Apple-uret nu kommer.

Kommer med iOS 8

Apple er blevet overrasket over, hvor godt mobiltelefoner med store skærme - helt op til seks tommer - rent faktisk har solgt og ventes derfor at forsøge at slå igen. iPhone 5-modellerne har skærme på 4 tommer.

Den nye iPhone 6 vil komme med nyeste udgave af Apples styresystem, iOS 8, som blev fremvist på Apples udviklerkonference i juni, og som lægger vægt på sundhedsmålinger.

Ifølge finansavisen Wall Street Journal forventer leverandørerne af teknologisk indmad til iPhone-telefonerne, at der med udgangen af december er produceret op mod 80 millioner styk af den nye telefon.

iPad-salget falder

I seneste kvartal solgte Apple flere end 35 millioner mobiltelefoner verden over. Det er halvt så mange som ærkerivalen, sydkoreanske Samsung, der i april-juni 2013 solgte 74,3 millioner smartphonetelefoner.

Apple mister markedsandele trods et stigende mobilsalg. Over 80 procent af alle nye smartphonetelefoner leveres med Googles styresystem Android, hvor Apples iOS nu er nede på 11,9 procent. Apple er også plaget af et fortsat faldende iPad-salg. Apple solgte i april-juni 13,2 millioner iPad-tavle-PCer, otte procent færre end for et år siden trods nylanceringerne.

Den første iPhone kom i 2007, og siden har Apple solgt flere end 500 millioner mobiltelefoner.