Anklage mod Apple: Gør din gamle iPhone langsom inden lancering af ny model

Foto: Andrew Gombert

Undrer du dig nogle gange over, at din iPhone pludselig er langsommere?

Et nyt forskningsprojekt viser, at der tilsyneladende er en sammenhæng mellem de tidspunkter, folk oplever problemer med hastigheden på deres Apple-mobiler og tidspunktet for lanceringen af nye Apple-telefoner.

Studiet giver fornyet næring til den mistanke, der har hersket et stykke tid, om, at it-giganten med vilje gør deres gamle produkter langsommere forud for lanceringen af nye for at tilskynde folk dem til at købe en ny mobil.

Det skriver den britiske avis Daily Mail.

Det er Ph.d.-studerende på Harvard, Laura Trucco, der har lavet undersøgelsen på baggrund af Google-søgninger. Hun har set på, hvornår brugerne søger på 'iPhone slow' og har opdaget, at antallet stiger markant omkring tidspunkt for en ny iPhone-lancering.

Hun har også set på tilsvarende søgninger på 'Samsung Galaxy slow', og her var antallet af søgninger upåvirket af tidspunkter for præsentation af nye produkter.

Økonomi-professor Sendhil Mullainathan fra Harvard finder resultatet 'slående.'

- Mon ikke mange virksomhedsejere ville elske at kunne gøre deres gamle produkter mindre brugbare, når de lancerer et nyt? Når du sælger digitale enheder og selv kontrollerer operativsystemet, så er det en mulighed, siger han til avisen.

Nogle af avisens læsere melder tilbage, at de ikke oplever problemer, mens andre hævder, at Apple saboterer gamle versioner gennem software opdateringerne.

- Det er almindelig kendt, at hvis du vil holde din iPhone kørende på samme hastighed, så skal du ikke køre opdateringen før seks måneder efter en ny iPhone-release, skriver en læser.

Én af elektronik-skribenterne på New York Times luftede sidste år den bekymring, at Apple kunne skabe et nyt operativsystem, som kun virker optimalt på den nyest udgave af produktet.

Hun oplevede selv, at hendes iPhone 4 blev meget langsommere, da hun downloadede iOS 7, og at den eneste løsning for hende virkede som at købe en iPhone 5.

Hun beskyldte direkte Apple for at være løbet tør for ideér, og derfor forsøger at 'hjernevaske' kunderne til at købe nye produkter.

Andre siger derimod, at studiet ikke beviser, at Apple gør noget som helst forkert.

For eksempel bliver den seneste version af styresystemet altid skabt til den nyest udgave af telefonen og derfor måske ikke fungere så effektivt på andre modeller.

Det er ikke lykkedes Daily Mail at få en kommentar fra Apple.