Amerikanske aber leger også med iPads

De ansatte i 12 zoologiske haver i USA og Canada har opdaget, at havernes orangutanger - ligesom mange mennesker - er vilde med iPads. Københavns Zoo mener, det er noget pjat.

Traditionelle legepladser har fået konkurrence fra iPads blandt orangutanger i Canada og USA- Fold sammen
Læs mere
Foto: Brian Bergmann
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det kræver sin abe at betjene en iPad. 12 zoologiske haver tager del i programmet »apps for aber«, som lader orangutanger slå nysgerrigheden løs på tidens hotte elektronik.

- Vi ser, at de ligesom mennesker godt kan lide at røre tabletten, at se korte videoer med for eksempel David Attenborough og at kigge på andre dyr og orangutanger, siger Richard Zimmerman, direktør for projektet, til Reuters.

To gange om ugen får orangutangerne adgang til at hygge sig med iPads og bruger mellem 15 minutter og en halv time på at lege med apps - de mest populære har at gøre med at tegne, høre musik eller spille huskespil.

- Vi håber på et snarligt gennembrud, hvor vi kan vise folk, at disse dyr er smukke væsner, som er nysgerrige, intelligente og ikke særligt langt fra os mennesker, siger Richard Zimmerman.

Ingen Ipads til københavnske aber

Men det giver Københavns ZOO ikke meget for.

- Jeg må indrømme, at jeg ikke har noget til overs for det. Man forsøger at sende et signal om, at de er kloge og kan bruge computere, men det kan de ikke, siger Bengt Holst, videnskabelig direktør i Københavns ZOO.

Han siger, at aberne udelukkende er ude efter belønninger.

- Når du trykker på en knap, så skifter billedet, og det finder de sjovt i en periode, fordi det er et nyt stykke legetøj, der er anderledes. Men på et tidspunkt vil det blive kedeligt, og så smider de dem bort. Du kan også få en baby, en hund eller en rotte til at være interesserede i en iPad. Det gør dem ikke mere intelligente af den grund, siger han.

Ifølge direktøren skal aberne i stedet have noget mere naturligt at lege med.

- Hvis du smider en kokosnød ind til dem, sidder de også og bearbejder den i timevis, siger han.

Projektet »apps for aber«, der er afhængigt af donerede iPads, ventes at blive udvidet til zoologiske haver i Australien, New Zealand, Japan og Europa. Men Københavns ZOO afviser, at de københavnske orangutanger kommer til at bruge iPads.