På klingen Hvor var du henne, Bjarne?

At Riis så magter at nurse sine sponsorer,­ giver billedet af en mand, der kun har travlt med at pleje sine økonomiske interesser.

Man kan med god ret indvende, at det både er billigt og letkøbt at være bagklog.

Ikke desto mindre må man i samme åndedrag sådan set lidt udefra også blot konstatere, at Team CSCs chef Bjarne Riis giver cykelsportens iagttagere og andet godtfolk de bedst tænkelige betingelser for at skue tilbage og skyde på den hårdpressede boss.

Både Bjarne Riis gøren og laden eller manglen på samme, om man vil, bidrager nemlig kun til den stadige dæmonisering af Bjarne Riis og hans person, berettiget eller ej.

Det var gårsdagen en kedelig vidnesbyrd på. Undertegnede sad i hvert fald tilbage med en afgrundsdyb skuffelse, fordi Bjarne Riis glimrede ved sit fravær på sit mandskabs pressemøde i CSCs hovedkvarter i Aldershot en enkeltstarts penge uden for London. Vel at mærke på et tidspunkt, hvor himlen over Riis er så tyk af tunge beskyldninger om medvirken til doping, og hvor mandens troværdig er så skrøbelig, at det på sigt kan være begyndelsen til enden for Team CSC.

Kort forinden seancen i Aldershot slog Bjarne Riis godt nok fast i en pressemeddelelse, at samtlige Jörg Jaksches beskyldninger er det pureste opsind. Men at de mange anklager mod hans person har tæret på ham i en grad, så han ikke magter at agere coach og sportsdirektør for sine ni udvalgte Tour-ryttere i de kommende tre uger.

Isoleret set er det vel ganske forståeligt, at Riis ræsonnerer, som han gør. For der er trods alt grænser for, hvor meget pres et menneske kan kapere, uanset om man er kyniker af natur eller ej. Og presset mod Riis antager nærmest fysiske dimensioner, kan de fleste vel være enige om.

Klog er beslutningen nok også, al den stund at Bjarne Riis med sin tilstedeværelse uden for CSC-bussen vil suge unødig megen opmærksomhed til sig på bekostning af holdets ni ryttere, deres mission og Tour de France-ambitionerne. Og ved at vælge skyggen imødekommer Riis tilmed ASOs ønske om en »Riis-fri« Tour, selv om Tour-arrangørens udmeldinger syner mere af særpræget forskelsbehandling end rettidig omhu. Masser af belastede sjæle kører jo fortsat med karavanen rundt i Frankrig.

Alligevel er det skuffende, at Riis ikke valgte konfrontationen med pressen i går. Her havde CSC-chefen en fantastisk mulighed for at forsvare sit navn og udligne i det verbale slag mod Jaksche. ligesom han kunne have motiveret sine valg og fravalg. Det giver langt fra samme kredit at tale via en pressemeddelelse og lade pressechef Brian Nygaard lege »Riis in absentia.« Specielt ikke når samme Nygaard oplyser, at nogle sponsorforpligtelser kan Riis trods alt godt overkomme.

Så ligner Riis en mand, der kun har travlt med at forsvare sine økonomiske interesser og rydde op på de indre linjer. Og så er det vel okay at være bagklog og skuffet.