Laudrup: Det værste had i karrieren

Michael Laudrup har måske aldrig haft mere brug for politibeskyttelse, end når han og Swansea i dag rejser til historiens første South Wales Derby i den bedste britiske række.

I dag skal Laudrups Swansea spille mod de walisiske ærkerivaler. Det har tidligere kostet blod. Fold sammen
Læs mere
Foto: Peter Cziborra
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det kan godt være, at Michael Laudrup har foretaget det forbudte skifte fra Barcelona til Real Madrid som spiller.

Men som træner kommer han i dag med Swansea til at rejse mod det værste fodboldhad, karrieren hidtil har budt ham på, når Cardiff byder op til et walisisk møde med en fortid i hooliganismens og blodets tegn.

- Spillet på frygten er en del af lokalopgør, men vi må huske på, at folk er på tilskuerpladserne, og vi er 11 mod 11 og en dommer nede på banen. Man bliver nødt til at tænke på det, og det er ikke altid let for en spiller, fordi du mærker følelserne, sagde Michael Laudrup på pressemødet før kampen.

De følelser, han refererer til, er fortrinsvis baseret på blodkrævende had, når det gælder rivaliseringen mellem Wales’ to største klubber. For første gang nogensinde skal kampen spilles i den bedste britiske fodboldrække, og det har ikke skortet på vold mellem klubbens fans, når rige Cardiff har mødt mindre bemidlede Swansea i de lavere rangerende rækker.

Op til kampen har selv inkarnerede hooligans fra de to klubber opfordret til at passe på i frygt for konsekvenserne.

Sidste år var en hidtil fredelig sommerfestival i Newbury langt væk fra nærmeste fodbold nok til at få blodet til at flyde ned over skjorterne på selv ældre mænd i pæne jakkesæt, da grupper fra de to holds fans pludselig stødte sammen.

Politiet er før dagens kamp ikke alene tvunget til at yde politibeskyttelse til Swanseas spillere og stab og til holdets ca. 2200 medrejsende fans omkring Cardiff City Stadium op til kampen. Politiet har fundet det nødvendigt at yde beskyttelse til Swanseas 47 fanbusser hele vejen fra Swanseas eget stadion og de 65 kilometer i østlig retning på M4-motorvejen til Cardiff.

En operation planlagt med militær præcision og med et hemmeligholdt opholdssted før ankomsten til Cardiff, hvor politiet vil eskortere mindre grupper af busser med Swansea-fans det sidste stykke vej til stadion.

Her bydes Swanseas spillere på en velkomst, der nok vil få de fleste til at overveje, om de ønsker at følge i manager Laudrups fodspor og skifte til den anden side senere i karrieren.

- Had er ikke et tilpas hårdt ord til at beskrive det, lyder det over for The Guardian fra Andy Legg. En tidligere Swansea-spiller, der oplevede at blive spyttet på og blive hånet af sine egne fans, da han sidst i 90erne skiftede til Cardiff og scorede sit første mål for sin nye klub.

Historiske nedslag i hadet mellem Swansea og Cardiff:

1927: Det hele begyndte så godt med walisiske broderbånd. Swansea-fans rejste til Wembley for at støtte Cardiff i en FA Cup-finale. I 30’erne oplevede man, at Swansea-fans brød ud i jubel, da det blev annonceret, at Cardiff havde undgået en nedrykning.

1988: Længere tids økonomisk krise i kulmineindustrien får volden til at flyde, da Swansea-fans jager Cardiff-fans helt ud i havet efter et møde på Swanseas daværende hjemmebane, Vetch Field. I dag synger Swanseas fans stadig ’swim away’ for at minde Cardiffs fans om episoden.

1993: To år efter anholdelsen af 39 fans i forbindelse med et derby mellem de to klubber, når volden nye højder. Aviserne er plastret til med Swansea-fans, der river sæderne af og kaster dem mod Cardiffs afsnit for børnefamilier, inden de invaderer banen i Cardiff.

2000: Cardiffs ejer fra 2000-2006, Sam Hammam, bærer nyt brænde til bålet, der provokerer Swanseas fans set i lyset af, at Cardiff som by oftest har modtaget de fleste økonomiske midler. Hammam udtaler, at kriseramte Swanseas ledere aldrig vil gøre den til en stor klub, og at de også godt selv kan se det, hvis de er ærlige over for dem selv. I 2011 blev Swansea det første walisiske hold i Premier Leaugue.

2012: 50-60 fans fra de to hold ryger i blodigt slagsmål til en fredelig sommerfestival i Newbury. Selv ældre herrer i skjorter og jakkesæt slås, så blodet flyder foran kvinder og børn. De seneste 15 år har ingen af holdets fans kunnet gå på gaden nær det andet holds hjemmebane.