IOC vil have undersøgt skandaleramt atletikgurus atleter

Under Nike Oregon Project har Salazar dopet atleter, mener Usada. Flere af hans løbere har haft VM-succes.

Den 61-årige atletikguru Alberto Salazar er selv tidligere langdistanceløber og kendt for en ukuelig vindervilje. Spørgsmålet er, om han er gået for langt i kampen for at få sine løbere frem til sejre. Phil Noble/Reuters Fold sammen
Læs mere

Doha. Alle atleter, som har stået under den karantæneramte træner Alberto Salazar i Nike Oregon Project, bør undersøges i dybden.

Det siger præsidenten for Den Internationale Olympiske Komité (IOC), Thomas Bach, der i britiske The Guardian kalder sagen "meget bekymrende".

Amerikanske Salazar stod i spidsen for Nike Oregon Project, der samlede topløbere i et særligt program ved træningsfaciliteter i Oregon.

Tirsdag blev Salazar idømt fire års karantæne af USA's Antidopingagentur, Usada, for at "orkestrere og facilitere forbudt dopingadfærd".

Men hos IOC mangler man svar på mange spørgsmål.

Derfor vil man bede Det Internationale Antidopingagentur (Wada) nå til bunds i sagen.

- Er alle atleter, som har trænet i centeret blevet undersøgt? Afdækker undersøgelsen hele perioden eller kun dele? Kan nogle olympiske resultater være blevet påvirket af det?, spørger Bach ifølge The Guardian.

- I undersøgelsen lyder det, at atleterne ikke ved, hvad de er blevet udsat for. Det er en vigtig faktor, når man ser på straffe, men diskvalificering er obligatorisk, uanset om atleten har været vidende eller ej.

Ingen atlet under Nike Oregon Project har ifølge nyhedsbureauet dpa afgivet en positiv dopingprøve.

Indtil 2017 trænede også langdistancefænomenet Mo Farah med Salazar.

Flere af trænerens nuværende eller tidligere løbere har haft succes ved det igangværende atletik-VM i Doha, hvor de blandt andet har vundet to guldmedaljer.

Således vandt hollandske Sifan Hassan kvindernes 10.000 meter og amerikanske Donovan Brazier vandt mændenes 800 meter

Flere VM-atleter, som har eller har haft forbindelse til Salazar, har været tilbageholdende med at kommentere i Doha.

Ifølge Usada er det atleterne selv, der har været med til at afsløre den mulige svindel.

Salazar har meddelt, at han vil appellere karantænen.

/ritzau/