»Vi skar i kvote 2 for at sende et signal«

Oppositionens forslag om at fordoble antallet af kvote 2-pladser hænger ikke sammen, siger videnskabsminister Charlotte Sahl-Madsen.

Videnskabsminister Charlotte Sahl-Madsen (K) afviser oppositionens forslag om at optage flere studerende via kvote 2 - og dermed færre via kvote 1. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Ahlmann olesen

Det bliver ikke med videnskabsminister Charlotte Sahl-Madsens (K) gode vilje, at antallet af kvote 2-pladser på landets universiteter fordobles.

- Vi ønsker ikke, at de bruger flere år på at jagte point til kvote 2-systemet. Vi skar i sin tid ordningen ned for at sende et signal til de unge om, at de skal være realistiske med, hvad de søger, siger hun.

Oppositionen lægger ellers op til at udvide andelen af kvote 2-pladser på universiteterne fra 10 til 20 procent af det samlede optag. Også Liberal Alliance støtter ideen.

Læs også:

Charlotte Sahl-Madsen, burde man ikke justere på andelen når kvote 2-ansøgertallet i år slår alle rekorder?

- Jeg vil hellere opfordre de unge til at søge bredt og på den måde undgå, at en masse unge halser rundt efter kvote 2-point i en jagt, som alligevel ender i skuffelse.

Angriber Fair Løsning

Videnskabsministeren skyder i stedet tilbage mod oppositionen selv. At fordoble kvote 2 og dermed reducere kvote 1 hænger dårligt sammen med S og SFs egen plan Fair Løsning, mener hun.

- I deres plan vil de jo have de unge hurtigere igennem studierne, men kvote 2-studerende kommer senere i gang end andre, så bare fordi man hæver kvote 2, kommer der altså ikke flere ud at arbejde hurtigere. Tværtimod, siger hun.

Jo, det siger et ph.d.-projekt om medicinstudiet på SDU jo netop, at der gør: At kvote 2-studerende er langt bedre til at gennemføre studiet på normeret tid.

- Det er rigtigt, men på netop dét studie holdes der optagelsessamtaler, som sorterer de umotiverede kvote 2-ansøgere fra. Jeg afviser ikke, at optagelsessamtaler er en god idé, men hvis oppositionen vil indføre dem, så må den også vise, hvor pengene skal findes, siger Charlotte Sahl-Madsen.

Hårde odds for ansøgerne

Ministeren indgik i december en aftale med universiteterne om til samlet set at optage flere studerende i år end sidste år.

Berlingske.dk kunne i går fortælle, at oddsene for at komme ind på drømmestudiet via kvote 2 mildest talt er dårlige i år.

På Københavns Universitet kæmper 5.400 kvote 2-ansøgere i år om ca. 650 pladser. Og på lægestudiet ved Aalborg Universitet - som nok er landets mest voldsomme eksempel - har 1.000 unge ansøgt om de fem kvote 2-pladser der er på studiet.