Kvote 2-ansøgere slår rekord i år

Antallet af kvote 2-ansøgninger til landets universiteter er historisk højt. 15.000 har søgt ind i år.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

15.000 håbefulde unge har sendt en kvote 2-ansøgning af sted til landets universiteter i år. Det er seks procent flere end den hidtidige rekord fra sidste år.

- Vi har brug for flere højtuddannede i fremtiden. Derfor glæder det mig, at så mange danske unge finder det attraktivt at tage en universitetsuddannelse, siger videnskabsminister Charlotte Sahl-Madsen (K) i en pressemeddelelse.

INFOSHOP: Se hvad skoleelever uddanner sig til

Næsten alle universiteter oplever i år en stigning i antallet af ansøgninger. Særlig stor fremgang har IT-Universitet og Aalborg Universitet. Fordelt på hovedområder har teologi og det naturvidenskabelig område størst stigning.

Det viser den samlede opgørelse over ansøgningstallene til universiteterne per 15. marts.

2010 var også rekord

Universiteterne modtog 15. marts i år 14.962 førsteprioritets-ansøgninger - 830 flere ansøgninger end det historiske høje niveau fra 2010.

Siden 2007 har væksten i kvote 2-ansøgninger været på 26 procent, viser tal fra Videnskabsministeriet.

INFOSHOP: Sådan er karakterniveauet på 331 universitetsuddannelser

Der er til gengæld blevet markant færre unge fra udlandet blandt ansøgerne. I alt har universiteterne modtaget 2113 ansøgninger fra udenlandske ansøgere fra EU/EØS-lande. Det er 1037 færre end sidste år. Det største fald står svenskere og nordmænd for.

- De seneste år har der været væsentlig flere svenske og norske unge, som har læst i Danmark end omvendt. Med nedgangen i ansøgningstallene er der mulighed for at få skabt en bedre balance, siger Charlotte Sahl-Madsen.

Der er dog afslag på vej til rigtig mange af årets kvote 2-ansøgere, viser en hurtig optælling af antallet af pladser, de har til rådighed.

Hvis man drømmer at studere på universitet efter sommerferien, kan man stadig nå at søge ind. Danske ansøgere kan søge frem til 5. juli via kvote 1 - altså gennem karaktergennemsnittet.