Dårlige odds for ansøgere til universitetet

Kun ti procent af årets rekordmange kvote 2-ansøgere bliver lukket ind på universiteterne.

Sidste års nyoptagne studerende på Københavns Universitet mødtes traditionen tro for at trykke rektor i hånden. Kun ti procent af dem var kvote 2'ere. Fold sammen
Læs mere
Foto: Marie Hald
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

- Det er næsten ingen, der kommer ind via kvote 2 længere, siger Steffen Skovfoged fra studieadministrationen på Aarhus Universitet.

Her kæmper 3.697 ansøgere om ca. 620 kvote 2-pladser.

På Københavns Universitet drømmer 5.400 ansøgere om at få en af universitetets ca. 650 pladser.

CBS melder om 2.588 ansøgere til ca. 260 pladser.

Og på Danmarks Tekniske Universitet (DTU) har 315 personer søgt ind på universitetets ca. 130 kvote 2-pladser.

Med andre ord: Oddsene er ret dårlige.

INFOSHOP: Se hvad skoleelever uddanner sig til

Vi har en rekord

De fleste universiteter oplever i år en stigning antallet af kvote 2-ansøgninger, og selvom både studiechefer og rektorer landet over glæder sig over interessen for at studere, vækker årets ansøgerrekord for kvote 2 bekymring.

Jo flere ansøgere, jo hårdere kamp om pladserne og dermed flere afslag fra de mest populære uddannelser. Der er nemlig kun øremærket ti procent af pladserne til kvote 2-folkene.

Københavns Universitet har eksempelvis 5.425 ansøgere til kvote 2. De har tilsammen 11.275 ansøgninger til uddannelser på universitetet. Da kun ti procent af universitetets samlede optag på omkring 6.500 studerende (2010-tal) er afsat til kvote 2-ansøgerne, ender kun ca. 650 ansøgere med at blive lukket ind.

INFOSHOP: UNDERSØGELSE: Sådan får 2500 studerende økonomien til at hænge sammen

Ministre glæder sig

Både undervisningsminister Troels Lund Poulsen (V) og videnskabsminister Charlotte Sahl-Madsen (K) vælger dog at glæde sig over de høje ansøgertal.

- Vi har brug for flere højtuddannede i fremtiden. Derfor glæder det mig, at så mange danske unge finder det attraktivt at tage en universitetsuddannelse, skriver Charlotte Sahl-Madsen i en pressemeddelelse.

Her understreger hun samtidig, at det er vigtigt for hende, at universiteterne ikke uddanner for mange med "det rette antal" studerende.

Alt i alt er der dumpet 37.972 ansøgninger ind ad døren hos de korte, mellemlange og lange videregående uddannelser. De lange videregående uddannelser har modtaget de 15.769 af ansøgningerne.

Fristen for kvote 1-ansøgninger til de videregående uddannelser er 5. juli.

INFOSHOP: Tjek her karaktergennemsnit for 331 universitetsstudier