V: Vi skal blive bedre til at fortælle danskerne, hvad krig er

Politikerne bør gå efter et klart mandat næste gang, de danske tropper skal sendes i krig, lyder rådet fra en ekspert. Fortsat brug for aktivistisk udenrigspolitik, mener et flertal på Christiansborg.

Næste gang politikerne sender danske soldater på militær mission, bør mandatet være langt klarere, end det var tilfældet, da vi gik ind i Irak-krigen.

Sådan lyder rådet fra lektor og Ph.d Peter Viggo Jakobsen fra Institut for Statskundskab ved Københavns Universitet. »Man har forhåbentlig lært, at det er meget uheldigt at sende soldater i krig uden at have en bred parlamentarisk opbakning i Folketinget og i befolkningen. Ellers risikerer man, at engagementet bliver til indenrigspolitik, som det skete i Irak,« siger Peter Viggo Jakobsen.

I oppositionen gentager man kravet om, at et mandat fra FN er en betingelse, hvis man skal bakke op.

»Tiden er inde til et forpligtende samarbejde, hvor man dropper den enøjede tro på rent militære løsninger, og hvor man styrker FN og EU for at påvirke USA,« siger Socialdemokraternes udenrigsordfører Mogens Lykketoft.

Næsten enslydende melding kommer fra SFs formand, Villy Søvndal: »Vi skal følge de internationale spilleregler i FN og søge de naturligt allierede. Det er ikke Bush det er et europæisk samarbejde. Og så skal udenrigspolitikken ikke kun baseres på Dansk Folkeparti.«

Ifølge de Radikales forsvarsordfører Morten Helveg Petersen betyder det ikke, at Danmark i fremtiden skal være mindre villig til at gå ind i internationale missioner.

»Interventionerne skal være legale, men vi skal ikke være mindre interventionistiske,« lyder det fra Morten Helveg Petersen.

Mikkel Vedby Rasmussen, der er leder af Dansk Institut for militære Studier mener, at politikerne bør indse, at det eneste, der er opbakning til på Christiansborg og i befolkningen, er korte, specifikke operationer.

»Den politiske virkelighed er, at danske styrker formentlig ikke kan være udstationeret i en så intensiv konflikt, som er så kontroversiel herhjemme og så svær at kæmpe derude i meget mere end fem år,« lyder vurderingen fra Mikkel Vedby Rasmussen.

Men den køber Dansk Folkepartis udenrigsordfører Søren Espersen ikke. Han mener tværtimod, at vi skal fokusere på netop tålmodighed.

»Vi kan ikke forvente at gå ind i et andet land og gøre det hele på en tre-fire år,« siger Espersen og peger på, at vi i fremtiden bør binde os for mindst 20 år, hvis vi går ind i et land. Også Venstres udenrigspolitiske ordfører Jens Hald Madsen mener, at der fremover er behov for en aktivistisk udenrigspolitik fra dansk side. Øvelsen går derimod ud på at give befolkningen et mere realistisk billede af, hvad krig er og kræver.

»Det er en stor kommunikationsopgave for politikerne at turde sige til befolkningen: ja, det kan koste liv, det kan koste mange penge, og det vil tage lang tid, men det er det værd,« siger Jens Hald Madsen.

De Konservatives forsvarsordfører Helge Adam Møller vurderer i forlængelse heraf, at der er brug for en klarere strategi for, hvordan man vinder freden.

»Man skal selvfølgelig have en klar strategi for, hvorfor man går ind militært, men man skal ofre mindst lige så mange kræfter på, hvordan man sikrer sig, at landet opnår et demokrati, der passer til det land,« siger Helge Adam Møller.