Ungdommen vil i det kolde gys

Vinterbadning er ikke længere for den ældre generation. De unge vil også i baljen.

Her er en ung vinterbader ved Ballehage. Fold sammen
Læs mere
Foto: Kim Haugaard
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Formanden for foreningen Det Kolde Gys på Helgoland i København, Anders Hjort, ser en stigende tendens til flere unge kaster sig ud i de iskolde bølger.

- Vi er blevet over 2.000 medlemmer, og gennemsnitsalderen er kraftigt faldende. Vi har fået mange unge nye medlemmer ind. Det er helt klart blevet en trend blandt unge at vinterbade, siger han.
 
Tidligere har medlemmerne af foreningen Det Kolde Gys været fra 40 år og op, men nu dukker de 20-30-årige også op.

Mænd synes vinterbadning er sejt

I foreningen Hørsholm-Rungsted Vikingelaug genkender ”høvding” Hans Grønberg tendensen. Han mener, at de unges interesse hænger sammen med en generel wellnessbølge.

- Unge mennesker er mere fokuserede på motion. De går mere i fitnesscenter, cykler mere og så videre – og så er vinterbadning ligesom kommet med ind, siger han.

Han mener dog også, at især unge mænd synes, det er lidt sejt at vinterbade.

- Der er altså også lidt macho i det. Hvis man går ind på arbejdspladsen og siger, at man er vinterbader, så stiger man lige fem centimeter i højden, siger han.

Et fedt morgenritual

Universitetsstuderende fra København Maria Hawaleschka er én af de unge vinterbadere, der hoppet med på trenden i år. Og nu er hun vild med det.

- Det er som at være forelsket, når man skal derud. Man er lidt spændt og lidt nervøs, men man ved også, at det bliver dejligt. Man får bare en total lykkefølelse, siger hun, der næsten hver morgen hopper i vandet ved Helgoland på Amager i hovedstaden.

- Bare det at komme derud om morgenen og se solen stå op – det er et mega fedt morgenritual, siger hun og understreger, at hun allerede er blevet afhængig af den "billige velvære".

- Jeg havde ellers tænkt, at jeg ville tage til Berlin og fejre nytår, men nu tænker jeg bare 'nåh nej, jeg skal jo bade nytårsdag'.