Terror i Norge kan være planlagt til mandag

Fredag kom det frem, at Politiets Sikkerhedstjeneste (PST) i Norge arbejder med teorien om, at en mindre gruppe fra Syrien står bag en terrortrussel. Et medie erfarer, at PST specifikt arbejder med en tese om, at anslaget kan være planlagt til mandag.

En norsk betjent står vagt ved Østbanehallen Station i Oslo under den øgede terroralarm, der siden blev afblæst. Fold sammen
Læs mere

Mens muslimer i hele verden vil fejre afslutningen på fastemåneden, ramadan, mandag, har en mindre, ekstremistisk gruppe fra Syrien angiveligt udset sig Norge som et terrormål. Det er TV 2 i Norge, der kan fortælle, at den norske sikkerhedstjeneste, PST, specifikt mistænker afslutningen af ramadan – også kaldet Eid – som dagen, hvor et terroranslag kan blive til virkelighed. Det vil PST dog ikke bekræfte.

»I en trusselsvurdering, Politiets Sikkerhedstjeneste (PST) har udarbejdet, er højtiden Eid, afslutningen på fastemåneden, ramadan, specifikt nævnt som dagen, hvor et muligt terroranslag mod Norge kan ske. Det bekræfter flere uafhængige kilder, TV 2 har snakket med. Eid falder mandag den 28. juli. PST vil hverken bekræfte eller afkræfte TV 2s oplysninger,« skriver TV 2 i Norge.

Politiets Sikkerhedstjeneste har til gengæld valgt at være lidt mere åbne om, hvem der formodes at stå bag de formodede terrorplaner. PST formulerer, at man har »grund til at tro« at en mindre gruppe fra Syrien, som allerede er rejst ind i Europa, står bag truslen. Men der er stadig mange ting, der skal undersøges nærmere, lyder det fra analysechef i PST Jon Fitje Hoffmann.

»Vi har fået oplysninger om, at en mindre gruppe personer fra Syrien er rejst ind i Europa og har planlagt et terrorangreb, og at Norge er nævnt som et konkret mål«, siger Jon Fitje Hoffmann til det norske medie Dagbladet.

Han fortæller også, at man ikke ved, hvor de formodede terrorister er.

Siden torsdag formiddag klokken ti har Norge officielt været i højeste alarmberedskab, da chef for PST, Benedikte Bjørnland, sammen med justitsminister Anders Anundsen på en pressekonference erklærede, at der var en konkret og troværdig terrortrussel mod Norge, som vil vare fem-ti dage. Politiet bevogter derfor togstationer, lufthavne og grænseovergange, og på en række offentlige institutioner, som eksempelvis Stortinget, er sikkerhedsopbuddet forhøjet. Derudover kan forsvaret kaldes ind til assistance, lød det i går.

Op gennem Europa

De nye oplysninger om gruppen i Syrien tyder på, at de tyrkiske myndigheder må være involveret, og meget tyder også på, at gruppen på en eller anden måde vil transportere sig enten i bil eller med fly op gennem Europa. Storbritannien vil derimod med stor sikkerhed ikke være et transitland, siger terrorekspert Magnus Ranstorp, der er forskningsleder ved Den Svenske Forsvarshögskola. Han taler løbende med sikkerhedstjenester i Europa og leder en arbejdsgruppe, der skal forebygge, at europæiske unge drager i hellig krig i Syrien.

»De tyrkiske myndigheder er selvfølgelig involveret. De holder øje med, hvem der forlader lufthavnene, fordi Tyrkiet er transitland til og fra Syrien. Jeg er også temmelig sikker på, at gruppen aldrig vil bruge England som transitland, da briterne ikke er med i Schengen, siger Magnus Ranstorp og uddyber:

»Når først man er inde i EU, er der stor åbenhed, og det kan blive vanskeligt at afdække, hvor de er. Hvis gruppen bare er en lille smule trænet og vil bevæge sig under radaren, så vil de ikke bruge noget, der kan efterlade elektroniske spor – eksempelvis mobiltelefoner eller GPS-udstyr. De vil formentlig vide, at den slags elektronisk udstyr kan bruges til at følge dem meget præcist.«

Terrorplaner kan ændres

Magnus Ranstorp understreger, at billedet kan ændre sig. Eksempelvis kan de formodede terrorister udse sig et andet mål end Norge, og det er samtidig et stort uafklaret spørgsmål, om PST ved, hvor mange mennesker, der kan være involveret i operationen:

»Det er værd at bemærke, at PST ikke udtaler sig skråsikkert. Man understreger netop, at tingene undersøges yderligere. Jeg tror dog, at de kender identiteten på nogle af de personer, som formodes at være en del af gruppen.«

Nordmændene spørger sig selv, hvorfor de formodede terrorister fra Syrien vil rejse hele vejen gennem Europa for at udføre et terroranslag mod lige netop Norge.

Norges militærindsats i Libyen og Afghanistan vil sandsynligvis være med til at gøre Norge interessant som terrormål, vurderer seniorrådgiver Vegard Valther Hansen fra det norske forskningsinstitut NUPI ifølge avisen Aftenposten.

Politiets Sikkerhedstjeneste, PST, har desuden udpeget de omtrent 50 norske Syrien-krigere som en sandsynlig trussel mod sikkerheden i Norge.

»Folk rejser jo til Syrien med forskellige motiver og baggrund, og det er ikke automatisk sådan, at alle som rejser til Syrien er eller bliver terrorister. Men de personer, vi er særdeles bekymrede for, er dem, som har sluttet sig til de mest ekstreme terrorgrupper,« siger analysechef i PST Jon Fitje Hoffman til TV 2 Norge og lufter også muligheden for, at truslen kan vare længere tid end de bebudede ti dage:

»Informationerne kan måske ændre sig, så det ikke er sådan, at denne trussel har en udløbsdato.«

Det anslås fra eksperter og efterretningstjeneste, at omtrent 300 personer er rejst fra de skandinaviske lande til Syrien. Herunder mindst 100 fra Danmark. Tallene er dog ikke eksakte, og der forventes at være »mørketal« i opgørelserne.

PET oplyste fredag til Berlingske, at de nye oplysninger fra Norge ikke får efterretningstjenesten til at forhøje trusselvurderingen herhjemme:

»Vi tænker i alle muligheder, men situationen har ikke ændret sig siden i går. Vi holder os opdateret, men kommenterer ikke på, hvor tit og hvordan vi samarbejder med andre landes efterretningstjenester,« siger chef for direktionssekreteriatet i PET, Mads Hansen.