Terrorfrygten griber USA igen

USA skærper sikkerheden på flytrafik til og fra USA af frygt for, at terrororganisationer bruger deres overskud fra Mellemøsten til terror mod USA gennem nye metalfri bomber.

Et American Airlines-fly er netop lettet fra Heathrow-lufthavnen i Storbritannien, hvor man også i går skruede op for sikkerheden omkring afgange til og fra USA i skyggen af den fornyede terror­frygt. Foto: Luke MacGregor/Reuters Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

WASHINGTON: USA frygter et nyt terrorangreb efter en række indikationer af, at en helt ny type bombe er på terrormarkedet. En bombe der ikke er let at opdage med de traditionelle metoder i lufthavnene, fordi den ikke er lavet af de metaldele, som normalt er en del af selve sprængladningen. Derfor har amerikanerne også skærpet sikkerheden i en række lufthavne, der har fly direkte til USA for at forhindre, at al-Qaeda får held til at sprænge et passagerfly i luften.

Manden bag den nye bombe hedder Ibrahim Hassan al-Asiri. Han er terrorbombernes »Einstein«. Manden der kan tænke utraditionelt og går helt nye veje for at konstruere bomber og sprængladninger, der ikke kan opdages, og som er så kraftige, at de uden problemer kan slå hul i et passagerfly. Og efter at USA har sendt krigsskibe og soldater til Irak, frygter de amerikanske efterretningstjenester, at terrorbevægelsen al-Qaeda På Den Arabiske Halvø, som al-Asiri er leder af, er gået i gang med at planlægge et dødbringende angreb mod USA. USA er næsten sikker på, at de nye typer bomber er færdigudviklede. Og terrorbevægelserne på grund af successen i Irak og i Syrien har overskud og kapacitet til igen at udføre terror internationalt. Det er det, amerikanerne mener kan være lige op over.

Foreløbig er 15 lufthavne i Europa, Mellemøsten og Asien blevet udpeget som mulige mål for terroristernes forsøg på at komme om bord på enten et amerikansk fly eller på et fly fra et selskab, der flyver direkte til USA. Ifølge den amerikanske sikkerhedsorganisation Homeland Security er man i kontakt med de pågældende landes myndigheder og har sendt udstyr af sted, der kan opdage de nye bombetyper, ligesom man i en del lande har tilbudt at sende personer til lufthavnene for at bistå de lokale myndigheder.

Vil føre krigen tilbage til USA

Al-Asiris gren af al-Qaeda, der har kontakter til de terrorgrupper i Syrien, som bekæmper den syriske præsident, Bashar al-Assad, og gruppen IS (tidligere ISIS), har truet med at ramme USA og føre krigen tilbage til amerikanerne.

Al-Qaeda har flere gange siden 2009 eksperimenteret med nye bombetyper. Den mest kendte var undertøjsbomberen alias Umar Farouk Abdulmutallab, der i 2009 forsøgte at sprænge et fly i luften, da det var på vej fra Amsterdam til Detroit. Han forsøgte at detonere en ny type bombe, der var syet ind i hans undertøj. Abdulmutallab blev overmandet af de øvrige flypassagerer, stillet for en domstol i USA og fik livsvarigt fængsel.

I oktober 2010 forsøgte den samme gruppe også at pakke eksplosiver ind i printerpatroner, som blev lastet i et fly, der skulle til Chicago. Dengang var det den saudiarabiske efterretningstjeneste, der opdagede det. Også i 2012 var der et forsøg fra al-Qaedas side på at sprænge et fly på vej til USA i luften.

Vækst trods droneangreb

Især CIA har længe forsøgt at lokalisere Ibrahim Hassan al-Asiri. Men han har foreløbig været i stand til at skjule sig godt. Han har uddannet en lang række personer, der kan træde ind, hvis han skulle blive dræbt af amerikanerne. Det er lykkedes for denne gren af al-Qaeda at vokse betydeligt trods de amerikanske droneangreb mod deres opholdssteder i Yemen, og det er en af de hurtigst voksende al-Qaeda-grupper overhovedet. Hvor tætte forbindelserne er til IS i Syrien, ved man ikke med sikkerhed. Men CIA og Homeland Security mener, at kontakterne bliver tættere og tættere, og at der er begyndt at tegne sig et samarbejde, der kan styrke terrorbevægelserne yderligere.

De nye typer bomber blev første gang opdaget i 2012, da saudiarabiske efterretningsfolk anholdt en person på vej til en lufthavn med den nye type bombe på sig. Amerikanerne har været meget hemmelighedsfulde med, hvilke typer det drejer sig om. Men med krigene i Syrien og især i Irak og med de nye trusler fra IS og fra al-Qaeda frygter man, at et nyt angreb kan være nært forestående. Og udviklingen af de nye bombetyper er gået stærkt, som en kilde i Homeland Security siger til The Washington Post.