Strid om akutklinikker i Region Hovedstaden: Hundredvis af patienter rammes af fejl ved flytning

På fire år er der indberettet 221 »utilsigtede hændelser«, hvor der er sket fejl i forbindelse med overflytninger af patienter fra de små akutklinikker til de store akuthospitaler i hovedstadsområdet, viser aktindsigt. Syv har været alvorlige. Der er et kvalitetsproblem, man bliver nødt til at forholde sig til, mener læge. Regionen forsvarer sig med, at der er tale om meget få sager.

Flere tusinde patienter overflyttes hvert år fra de små akutklinikker til de store akutmodtagelser i Region Hovedstaden. Det giver risiko for fejl og utilsigtede hændelser.  Fold sammen
Læs mere
Foto: Martin Sylvest Andersen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Flere patienter er kommet alvorligt til skade i situationer, hvor det har været nødvendigt at overflytte dem fra de små akutklinikker i hovedstadsområdet til de store akutmodtagelser, der har flere specialister og undersøgelsesmuligheder til rådighed end de små klinikker.

De seneste fire år har der været i alt 221 indberetninger af såkaldte utilsigtede hændelser, hvor der er sket fejl og kiks i forbindelse med overflytninger af patienter mellem akutklinikker og de store akuthospitaler i Region Hovedstaden.

I syv af tilfældene har der været tale om »alvorlige« utilsigtede hændelser, der har givet patienterne permanente skader, som kræver indlæggelse, behandling hos praktiserende læge eller en øget plejeindsats.

Det fremgår af en aktindsigt, som Berlingske har fået, i antallet af utilsigtede hændelser vedrørende overflytninger, hvor der er en øget risiko for tab af informationer, misforståelser og forsinkelser i behandlingen.

Opgørelsen kommer på et tidspunkt, hvor et stort flertal i regionsrådet er på vej til at beslutte at opretholde de små akutklinikker i deres nuværende skikkelse, hvor de både behandler patienter med akut opståede mindre alvorlige skader og har mulighed for at indlægge syge med mere komplicerede medicinske lidelser.

Det sker stik mod de faglige anbefalinger fra et stort antal læger og Sundhedsstyrelsen, der mener, at sengepladser og kritiske sygdomsbehandlinger bør samles på de store akutmodtagelser for at sikre den fornødne kvalitet og effektivitet. Desuden peger fagfolk på, at bevarelsen af de små akutklinikker i deres nuværende form netop medfører flere overflytninger af patienter, hvilket øger risikoen for fejl.

De nye tal får nu fagfolk til at forstærke deres kritik af den politiske beslutning om at fortsætte med akutklinikkerne i uændret form.

»De utilsigtede hændelser, vi hér kan se, understreger, at der er et kvalitetsproblem, man bliver nødt til at forholde sig til,« siger ledende overlæge på medicinsk afdeling på Herlev og Gentofte Hospital Finn Rønholt.

Ifølge ham sker det »rigtigt tit«, at der kommer patienter ind på akutklinikkerne, hvor man grundlæggende ikke ved, om de fejler noget alvorligt eller ej, og hvor klinikkerne mangler specialister til at undersøge og behandle dem.

Derfor må de overflyttes til en stor akutmodtagelse, hvor ekspertisen er til stede døgnet rundt.

Camilla Hersom, Danske Patienter

»Alene det faktum, at der sker overflytninger, ved vi, øger risikoen for, at der sker fejl.«


Så sent som en nat i denne uge var der således en patient på Gentofte Hospital, der pludselig begyndte at bløde fra maven, formentlig som følge af en udposning, hvilket betød, at han måtte transporteres til akutmodtagelsen på Herlev-matriklen, oplyser Finn Rønholt.

»Det giver nogle uhensigtsmæssige forløb. Jeg forstår simpelthen ikke, at man bygger en ny stor akutmodtagelse på Herlev-matriklen, hvor man »on-spot« kan blive undersøgt og behandlet af den højeste ekspertise – men at nogle patienter så først skal ind et andet sted og ligge dér i flere timer, før man finder ud af, at det er mere alvorligt end som så,« siger han.

Alt i alt sker det op imod 5.000 gange om året, at patienter overflyttes fra akutklinikkerne på Frederiksberg, Gentofte, Frederikssund, Amager og Glostrup hospitaler til akutmodtagelserne på de store områdehospitaler – Bispebjerg, Herlev, Hillerød og Hvidovre, viser tal fra regionen.

»Det er meget små tal«

Personale, pårørende og patienter på landets hospitaler indberetter hvert år tusindvis af utilsigtede hændelser, der defineres som fejl og begivenheder, som ikke skyldes patientens sygdom, og som enten er skadevoldende eller kunne have været skadevoldende (nærvedhændelser).

Blandt de 221 indberetninger i Region Hovedstaden var der 121 utilsigtede hændelser, der ikke gav nogen skader, mens knap 100 gav milde eller moderate skader.

Regionspolitikernes beslutning om at bevare de små akutklinikker med sengekapacitet og behandling af mere komplicerede lidelser udløser også kritik fra Danske Patienter.

»Man skal passe på med at tolke for hårdt på tallene. Men alene det faktum, at der sker overflytninger, ved vi, øger risikoen for, at der sker fejl. Det er klart i patienternes interesse, at man første gang kommer hen et sted, hvor alle specialer er repræsenteret, og hvor man hurtigt kan få en faglig kompetent udredning og behandling,« siger formand Camilla Hersom.

Kritikken og de nye tal får dog ikke politikerne i Region Hovedstaden til at ændre holdning. Formanden for Sundhedsudvalget, Christoffer Buster Reinhardt (K), mener således, at der er tale om meget små tal, og fremhæver, at andelen af utilsigtede hændelser af alvorlig eller moderat karakter i forhold til det samlede antal overflytninger er på langt under én pct.

»Egentlig bekræfter det mig i, at det er den rigtige beslutning for patienterne, vi har truffet,« siger han.