Skoleelever blev lovet en mere normal hverdag, men retningslinjerne er ikke ændret siden februar. Ude af proportioner, mener eksperter

Når skolerne i næste uge slår dørene op, kan eleverne se frem til en hverdag, der stadig kan indebære smitteopsporing og isolation, selvom mange af børnene er blevet vaccinerede. Eksperter kritiserer retningslinjerne for at være for stramme.

Skolerne skal stadig følge retningslinjer fra februar, selvom mange er vaccineret, og situationen har ændret sig markant. Det kritiserer flere eksperter. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Den øgede immunitet i befolkningen giver både børn og voksne en mere normal hverdag uden test og smitteopsporing«.

Sådan skrev Sundhedsstyrelsen i pjecer til forældre, der var i tvivl om, hvorvidt de skulle lade deres 12- til 15-årige børn vaccinere. Når der tages hul på skoleåret i næste uge, vil eleverne dog møde ind til stort set samme restriktioner, som har været gældende siden februar. Sundhedsstyrelsen har onsdag meddelt, at den vil se nærmere på nye retningslinjer for skolerne, men det vides endnu ikke, hvornår disse er klar, og hvad tiltagene vil indeholde.

Det sker, selvom mange elever har fulgt rådet om at blive vaccineret, og selvom situationen siden februar har ændret sig markant.

Lone Simonsen, der er epidemiolog og professor i global sundhed ved Roskilde Universitet, mener, at man bør justere de nuværende retningslinjer, så de i højere grad passer til situationen, hvor stadig flere børn har fået første stik.

»Vi skal virkelig se på, om det giver mening at hjemsende hele klasser. Det er ikke proportionalt med vores idé om, at vi skal have åbne natklubber, gå til fodboldkampe og så videre. At man skal lukke meget ned i skoler for bare én smittet er virkelig voldsomt i forhold til, hvad vi ellers har kørende i samfundet,« siger hun.

Over 40 procent af børnene mellem 12 og 15 år har på nuværende tidspunkt fået første stik. De mange vaccinerede betyder på nuværende tidspunkt dog ikke det store, når skolerne i næste uge slår dørene op.

Selvom man ikke længere behøver at blive testet 14 dage efter, at man har fået første stik, foregår smitteopsporing og isolation i skolerne på samme måde som førhen. Det betyder, at hele klasser trods vaccinationer stadig vil kunne blive sendt hjem som nære kontakter, hvis der opstår smitte.

Også Søren Riis Paludan, professor i virologi og immunologi ved Aarhus Universitet, mener, at de nuværende retningslinjer for skoleelever er ude af proportion.

»Over 90 procent af de sårbare er vaccinerede. Derfor er det ingen katastrofe, når skolebørn bliver smittet, for de kan ikke længere smitte de immune bedsteforældre, så de bliver alvorligt syge. Vi skal væk fra at sende hele klassen hjem, når en enkelt elev i 4.b er smittet,« udtaler han til Politiken.

Skoler har intet nyt hørt

Berlingske har i dag og i går været i kontakt med fire skoler i København, der ikke har hørt nyt.

Skoleleder på Ørestad Skole Mette Nicolaisen forklarer, at skolen ikke har modtaget nye retningslinjer i forhold til, hvad den skal gøre, når børnene er tilbage.

»Vi gør ingen forskel i regler på, om elever er vaccinerede eller ej. Indtil videre er reglerne de samme. Vi har ikke fået noget andet at vide,« siger hun.

Flere sundhedsordførere har kritiseret, at myndighederne ikke i løbet af sommerferien har fået nye retningslinjer på plads.

Professor Lone Simonsen vurderer, at samfundet kan bære at lægge om til en model tilsvarende den i England. Her har man – efter at have opnået høj vaccinedækning blandt voksne – ophævet langt de fleste restriktioner og ladet epidemien rulle videre med forventning om store udbrud, men relativt få indlæggelser og dødsfald.

»Jeg hælder til, at man bruger samme model som i England. Med deltavarianten vil vi forvente udbrud i skoler og blandt unge, der ikke er vaccineret endnu, men jeg tror ikke, at vi vil se en voldsom stigning i indlæggelser og dødsfald, fordi vaccinerne er effektive blandt risikogrupperne. Og det er jo alvorlig sygdom, vi er ude på at begrænse. Den forventede coronaepidemi i efteråret og vinteren vil ikke blive alvorligere end en influenzaepidemi,« vurderer hun.

I Danmark er der i øjeblikket meget få indlagte og dødsfald med covid-19. Det seneste døgns tal viser, at der trods 810 nye smittetilfælde er otte nye indlæggelser og ingen dødsfald med covid-19.

De aktuelle tal vidner ifølge Lone Simonsen om, at epidemien er under kontrol. Professoren mener ikke, at det er sandsynligt, at skoler kan være arnested for nye virusvarianter, såfremt man letter på retningslinjerne.

»Nye varianter opstår typisk i lande, hvor epidemien kører frit – for eksempel deltamutationen fra Indien. Man behøver ikke at tænke, at den nye variant opstår i Danmark,« siger Lone Simonsen.

Professor Søren Riis Paludan er enig med Lone Simonsen i, at der ikke er belæg for bekymringer om, at nye mutationer kan opstå i Danmark.

Timingen er først god nu

Berlingske har fremlagt eksperternes kritik for Sundhedsstyrelsen. Styrelsen svarer, at man vil kigge på, om man kan lempe retningslinjerne, så de afspejler, at over 40 procent af børnene mellem 12 og 15 år er blevet vaccineret første gang.

»Det er vores klare målsætning, at det skal afspejle dette. Arbejdet foregår i tæt samarbejde med Børne- og Undervisningsministeriet, som står for retningslinjerne på skoleområdet. Det er vores målsætning, at vi kan præsentere forslag til lempelser,« siger læge Andreas Rudkjøbing fra Sundhedsstyrelsen.

Hvilke lempelser, Sundhedsstyrelsen vil arbejde for, kan han ikke oplyse for indeværende, men vil arbejde for, at eleverne kan få en så normal hverdag som mulig.

Adspurgt, hvorfor man ikke har udarbejdet nye retningslinjer siden februar, hvor situationen var en ganske anden, svarer Sundhedsstyrelsen:

»Baggrunden for, at vi kigger på det nu, er, at det ser ud til, at der er en fin tilslutning til vaccinerne. Timingen er god nu. Vi er først gået i gang med at vaccinere de 12- til 15-årige inden sommerferien, og især i de seneste par uger, er der kommet rigtig god fart i vaccinationen af den yngste aldersgruppe«.

Berlingske har også spurgt Sundhedsstyrelsen, hvornår de nye retningslinjer kommer, men det kan styrelsen ikke oplyse.