Skjulte ventetider koster menneskeliv

Anslået 100 lungekræftpatienter kunne reddes årligt, hvis de fik stillet en hurtig diagnose. Bl.a. derfor vil regeringen have skjult ventetid på diagnoser frem i lyset. Regionerne er positive.

Syge danskere dør på hospitalernes ventelister, fordi de ikke får stillet en præcis diagnose i tide.

Alene inden for kræftområdet kunne 100 lungekræftpatienter reddes årligt, hvis de kom hurtigere under kniven, så kræften ikke nåede at sprede sig, fremgår det af data fra Dansk Lunge Cancer Gruppe.

Ifølge Kræftens Bekæmpelse kan der i de grimmeste tilfælde gå op til et år fra en patient dukker op med de første symptomer til diagnosen lungekræft er stillet.

Derfor hilser foreningens direktør Arne Rolighed det velkomment, at regeringen - som omtalt i Berlingske Tidende i går - vil have hospitalernes interne ventetider frem i lyset, det vil sige ventetiden på diverse undersøgelser, som skal føre frem til en diagnose. Det skal ske som led i den såkaldte kvalitetsreform.

»Vi mener, den lange, interne ventetid er et langt større problem end den meget omtalte ventetid på strålebehandling. Og her er lungekræftområdet et godt eksempel, da lægerne skønner, at op imod 100 kræftpatienter om året ville kunne redde livet, hvis de blev hurtigere udredt,« siger Arne Rolighed.

Regeringen forventer, at de første systematiske opgørelser af intern ventetid vil være klar omkring årsskiftet 2007/2008. Arne Rolighed fraråder dog kræftpatienter at »shoppe« mellem sygehusafdelinger med henholdsvis lav ventetid på diagnose og lav ventetid på behandling.

»Patienter skal ikke shoppe som forbrugere fra det ene tilbud til det andet. Der er tale om syge mennesker, som er hårdt nok ramt i forvejen. Min appel er tværtimod, at det sygehus, som kommer ud med dårlige data, træder i karakter, tager det nødvendige ledelsesansvar og får løst flaskehalsproblemerne,« siger Arne Rolighed.

Ifølge socialminister Eva Kjer Hansen (V), der i går vikarierede for sundhedsministeren, har regeringen skelet til gode erfaringer med at forkorte den samlede ventetid for patienter på sygehuse ved at tænke hele behandlingsforløbet igennem.

»Det kan ske ved at anvende et koncept, som hedder diagnostiske pakker, som er udviklet på Vejle Sygehus. Dér gør man det, at man har booket alle de relevante undersøgelser ved den første kontakt på sygehuset. På den måde får patienten mindre spildtid og færre sygedage,« siger Eva Kjer Hansen.

Formanden for Danske Regioner Bent Hansen (S) er positiv over for initiativet.

»Jeg har ingen problemer med, at den interne ventetid offentliggøres, hvis det sker på en intelligent og gennemtænkt måde. Bl.a. bør sygehusafdelingerne ikke straffes, hvis de må udsætte planlagte undersøgelser, fordi de pludselig får mange akutte patienter ind, f.eks. i forbindelse med et alvorligt færdselsuheld,« siger Bent Hansen.

Den radikale sundhedsordfører Charlotte Fischer mener, at registreringen af intern ventetid skal føre til egentlige mål for, hvor længe patienter bør vente på at få stillet en diagnose.

»Det viser sig, at kræftpatienter venter urimeligt længe, når man begynder at se på de interne ventetider,« siger Charlotte Fischer.