Skaber stor debat: Skal denne lille vej i København hedde Fadet, Ølfadet ... eller Boblegade?

Københavns Kommune vil kalde en ny vej i Carlsberg Byen for Fadet. Selskabet bag den nye bydel vil dog hellere have, at den kommer til at hedde Boblegade. Men teknik- og miljøborgmester Morten Kabell står fast. Vejen skal i stedets ånd og historie hedde Fadet fra 1. maj.

Elefantporten på Carlsberg er fra 1901 og fredet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ólafur Steinar Gestsson
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der er blevet brygget masser af øl på Carlsberg i København, og derfor er det oplagt at navngive veje i den nye bydel, Carlsberg Byen, i stedets historie og ånd.

Derfor vil Københavns Kommune kalde en lille vej på cirka 100 meter midt inde i bydelen for Fadet. Navnet leder tankerne hen på ølbrygning, ølfad, fadøl og den slags, lyder argumentet fra kommunens vejnavnenævn, der på samme måde vil kalde en anden ny vej i Carlsberg Byen for Kapselgade, mens en ny plads skal have navnet Kedelpladsen. En tredje ny vej skal hedde Paulas Passage efter en af Carl Jacobsens døtre.

Men et af vejnavnene, Fadet, har været genstand for debat og er blevet foreslået ændret flere gange. Carlsberg Byen, som selskabet bag udviklingen af den nye bydel hedder, er nemlig ikke begejstret ved udsigten til en vej med det navn.

Det gjorde selskabet gældende i et høringssvar i august sidste år. Vejnavnenævnet lyttede og kom med et nyt forslag, i stedet for Fadet kunne den lille vej nu hedde Ølfadet. Men heller ikke det faldt i selskabets smag, der i endnu et høringssvar skrev, at »som nævnt opfatter vi navnet »Ølfadet« som noget ærgerligt i forhold til de boliger, erhvervslejemål m.v., som vil få adresse på vejen«. I stedet kunne vejen komme til at hedde Boblegade, lød det i det nye svar, som nævnet behandlede i februar. Boblegade, bl.a. fordi der i sin tid tæt på lå en mineralvandsfabrik.

Men nej, siger nævnet, nu bliver navnet i stedet Fadet, som allerede har været i høring en gang. Ifølge formand for Vejnavnenævnet, teknik- og miljøborgmester Morten Kabell (EL), vil kommunens teknik- og miljøudvalg på sit næste møde sige ja til, at Fadet fra 1. maj er officielt vejnavn i kommunen.

Ifølge Carlsberg Byens høringssvar fra sidste år fremgår det, at Fadet »ikke er passende«.

»Dels leder navnet tankerne hen i negativ retning med associationer som fedtefadet, eller hyttefadet. Dels indgår ordet »fad« i en række ordsprog/udsagn som eksempelvis, »at der ryger en finke af panden/fadet«, »at komme til fadet«, »frisk fra fad«, og »kræve nogens hoved på et fad«. Sammenhænge, som Carlsberg Byen ikke finder attraktive. Endvidere kan det anføres, at når noget er »fadt«, er det smagløst, upassende eller direkte moralsk stødende,« hedder det.

Ifølge Morten Kabell er et vejnavn som Fadet en »god måde at markere historien i området«.

»Vi tænkte egentlig, at Ølfadet var meget stilfærdigt, eftersom det har været et bryggeriområde. Men det syntes Carlsberg ikke, og så tænkte vi, fint, så giver vi dem det oprindelige navn,« siger han:

»Alle kan da se, at når man tænker Fadet og Carlsberg Byen, så tænker man på sådan noget som en kold fadøl en sommerdag.«