Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Carlsberg Byen er både skæv og har kant

Carlsberg bygninger i Valby. Elefantporten er den mest kendte bygning på Carlsberggrunden. Her bliver den besøgende, der kommer fra Valbysiden af Ny Carlsberg Vej, mødt af fire kæmpe granit elefanter, der bærer et tårn, der igen afsluttes af en snoet kuppel. Carl Jacobsen havde fået ideen til tårnet efter at have set Berninis obeliskbærende elefant på Minerva-pladsen i Rom og Vor Frelsers kirkes orgelfacade. Elefanten symboliserer trofasthed og styrke, og understøtter Carl Jacobsens valgsprog "Laboremus pro Patria" Lad os arbejde for fædrelandet. På elefanternes dækkener ses Ny Carlsbergs varemærke, hagekorset, og Carls fire overlevende børns initialer" Theodora, Vagn, Helge og Paula. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvor er kanten og skævheden i Carlsberg Byen, spørger Katrine Jagd i sit debatindlæg i Berlingske 1. november. Indlægget bygger på en række misforståelser, som korrigeres nedenfor.

Carlsberg Byen P/S bygger et København, der favner alle københavnere. Det kommende kvarter ligger i smørhullet mellem Frederiksberg, Vesterbro og Valby og skal dermed appellere til alle dem, der i dag bevæger sig i den livlige Istedgade, den rolige Gammel Kongevej og den historiske Valby Langgade, hvilket vi tænker ind i udviklingen af kvarteret.

Men Carlsberg Byen er først og fremmest Carlsberg Byen. Det er 3.100 nye boliger og 25 nye byrum til København opført i et grønt, historisk og levende område. Carlsberg Byen er også et kvarter, hvor iværksætterarven skal videreføres, og hvor det personlige initiativ skal skabe kanten og skævheden. Den kan man hverken som bygherre eller kommune bygge eller beslutte sig til. Man kan skabe rammerne, som græsrødder kan fylde ud, hvilket heldigvis sker på daglig basis i Carlsberg Byen.

Vi inddrager naboer, beboere og brugere af byen i arbejdet med at udvikle aktiviteter og tiltag, der både rummer det skæve, det polerede og det midt imellem. Vi stiller lokaler til rådighed, så lokale kunstnere kan benytte dem til galleri, vi har istandsat en hal, som græsrødder eller organisationer kan låne uden beregning til foredrag, fritidsaktiviteter eller kulturelle formål, vi har i den kommende weekend inviteret en række foodtrucks til indendørs streetfood festival, og vi er i dialog med de lokale skatere om etablering af en skaterpark for blot at nævne nogle af de aktuelle aktiviteter, hvor Carlsberg Byen tilbyder rammerne, og brugerne udfylder dem. Fordi vi netop ønsker at tiltrække de skæve, kreative kræfter, som skal medvirke til at udvikle området.

Og så til misforståelserne. Klatreskoven og Dansehallerne er ikke blevet opsagt. Dansehallerne lever i bedste velgående og bidrager fortsat til at skabe liv og kreativitet. Det er vi så glade for, at vi har givet Dansehallerne mulighed for permanent ophold i det flotte Kedelhus.

Carlsberg Byen oprettede Klatreskoven som en midlertidig aktivitet, indtil byggeriet skulle i gang. Det blev så stor en succes, at vi flere gange forlængede kontrakten, indtil det ganske enkelt ikke var muligt at forlænge den mere uden at komme i karambolage med byggeriet. Vi har altså ikke opsagt kontrakten, men tværtimod forlænget den mest muligt.

Vi har en vision om og en forpligtelse til at skabe et livligt, grønt og mangfoldigt bykvarter, og det er den plan, vi arbejder ud fra. Vi mener, at det er essensen af København, og vi kan på den overvældende interesse for kvarteret og de udbudte boliger konstatere, at rigtigt mange københavnere er enige. Derfor er det fortsat vores mål at levere mere København til københavnerne.