Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Carlsberg Byen – visionen der forsvandt

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En helt ny bydel på Vesterbro, lanceret i en international idékonkurrence i 2006 med masser af plusord: Samspil med historien; spændende, dynamisk, bæredygtigt og innovativt byliv, fokus på menneskelige oplevelser, arkitektonisk sammenhængskraft.

Det lød jo fantastisk. Her blev åbnet for en enestående mulighed for at eksperimentere med nye kvaliteter i moderne byrum. Noget, som ikke mindst vi, der bor på Vesterbro, måtte følge med glubende interesse.

Vinderen af konkurrencen, tegnestuen Entasis, skabte en begavet masterplan, og et af de karakteristiske træk var en italiensk inspireret bydel med ni torve markeret med ni slanke tårne. Hovedideen er heldigvis bevaret, men tårnene er allerede blevet betydeligt tykkere for at give plads til større lejligheder – uden tanke for byens samlede udtryk.

Entasis er for længst koblet af, og tankerne om et koncept for udviklingen af Vores By over 10-20 år blev ikke realiseret. Her skulle tegnestuen have arbejdet sammen med fagfolk med forstand på byudvikling, med førende arkitekter, blandt andre nogle af 2. præmietagerne, og med kunstnere, sociologer etc.

Det kunne måske have givet en by, hvor bygningerne åbnede sig mere, f.eks. langs hovedaksen Ny Carlsberg Vej. En bydel med flere uformelle rum. De nye byrum ser ud til at blive for ens, for færdig-designede. Der planlægges en række café- og restaurantmiljøer, der kan komme til at minde om Halmtorvets alt for ensartede miljø.

Men hvorfor ikke stræbe efter noget, der mere ligner Sønder Boulevard med legepladser og boldbaner?

Nu har den første mastodont rejst sig ved banen og Vigerslev Allé, og vi kan ikke undgå at tænke over, at sådan ser virkeligheden altså ud. Ender det alligevel med det, som konkurrenceprogrammet ville undgå, »et fikseret billede af en by, der blot skal realiseres via en fast etapeplan«, i stedet for en længere proces med inddragelse af mange inspiratorer?

Nu skal Tap1 rives ned, Dansescenen lukkes og kunstformidlere i Vores By er alle sagt op. Klatreskoven skal fældes, for nu skal der bygges.

Hvad får vi i stedet? Lige nu er det tilsyneladende boligbyggeriet, der ræser af sted på en udvidet bebyggelsesprocent, mens udviklingen af kulturlaget ligger stille. I rammeplanen er 15 procent udlagt til kulturelle formål, men i de første etaper/lokalplanstillæg er der kun meget få kulturrelaterede bygninger (om overhovedet nogen).

Vi savner konkrete visioner om, hvordan disse 15 procent skal indpasses i bevaringsværdige bygninger eller placeres i nybyggeriet. Det er alt for svært at gennemskue, hvor Carlsberg Byen bevæger sig hen. Men kære ejere af Carlsberg Byen (Carlsberg, RealDania mv.) hvor er visionen i forhold til Vores By?