Carlsberg Byen bliver højere

Det seneste lokalplans-tillæg for Carlsberg Byen, som blev vedtaget lige før jul, betyder blandt andet, at et tårn på 50 meter forhøjes til 80 meter.

Bohrs Tårn i Carlsberg Byen. Foto: Bax Lindhardt/Scanpix. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er otte år siden, borgerrepræsentationen i Københavns Kommune vedtog den første lokalplan, der skulle omdanne den gamle bryggerigrund i København til en ny bydel.

Siden har der været fuld gang i byggeriet i Carlsberg Byen, men også travlhed på Københavns Rådhus, der ikke mindre end fem gange siden har taget stilling til lokalplanerne for de forskellige byggefelter på det 600.000 kvadratmeter store område.

Det seneste lokalplanstillæg blev vedtaget få dage før jul, denne gang med ændringer, der betyder, at Carlsberg Byen nu må bygge højere og bredere. Helt konkret har bygherren fået tilladelse til at forhøje et af tårnene i den kommende bydel fra 50 meter til 80 meter samt at gøre flere af de øvrige kommende syv store bygninger nogle meter bredere.

Flere naboer til den kommende bydel er modstandere af tilladelsen.

»Højhusene bliver massive og mørke, og den øgede bredde bidrager til, at de samlet vil fremstå som et kedeligt palisadeværk,« hedder det i et høringssvar fra husejerforeningen Humleby.

Teknik- og miljøborgmester i Københavns Kommune, Morten Kabell (EL) forstår godt naboernes frustration.

»Højhusene er i forvejen ikke særlig populære, og det voldsomt dominerende Bohrs Tårn har absolut ikke givet noget positivt til Københavns skyline. Æstetikken er ikke-eksisterende, og det er kort sagt dødssygt,« siger Morten Kabell.

Bohrs Tårn er med sine 100 meter det næsthøjeste af de i alt ni højhuse, der skal trone mod himlen, når Carlsberg Byen efter planen står færdig i 2024. Det er et arkitektteam bestående af blandt andet Vilhelm Lauritzen Architects, der har tegnet stregerne til tårnet – men rammerne er ifølge administrerende direktør i Carlsberg Byen, Jens Nyhus, besluttet af Københavns Kommune.

»Ting som farvesammensætningen og mulighederne for materialevalget er fastlagt af Teknik og Miljøforvaltningen i Københavns Kommune. Det skulle være brune og røde tårne, der hænger sammen med den omgivende by«, siger Jens Nyhus.

De nye tårne vil derfor som udgangspunkt have samme udseende som Bohrs Tårn, dog er der et krav i det seneste tillæg om markering af vertikale linjer og relief på facaderne, så højhusene kan fremstå slanke.

Årsagen til, at der skal bygges bredere, samt at et af de kommende tårne skal være 80 meter højt i stedet for 50, er et større behov for plads til boliger end først antaget.

»Rammelokalplanen fra 2009 foreskrev en boligmasse mellem 45 og 60 procent,« forklarer Jens Nyhus.

»Men vi bygger kun 50 % boliger, blandt andet for at sikre plads til butikker og byliv på gadeplan,« siger Jens Nyhus.